BankNews.ro - The Business Republic

Poate fi oprit pretul benzinei?
Auto | Data Publicarii: 15-04-2011



Transportatorii spun ca inghetarea pretului la combustibili ar ajuta temporar agentii economici, insa reprezentantii companiilor producatoare sustin ca o astfel de masura ar afecta mediul investitional.

 De la inceputul anului, preturile la combustibili au fost majorate de 7 ori, iar pretul la unele sortimente de benzina a ajuns la 6,1 lei/litru.

Frecventa foarte mare a majorarilor de preturi la combustibili si depasirea pragului de 6 lei/litru la vanzarea la pompa l-au determinat pe premierul Emil Boc sa ceara Consiliului Concurentei si Departamentului pentru Afaceri Europene sa analizeze daca preturile la carburanti pot fi inghetate.

Cum au procedat bulgarii

O masura de inghetare a pretului la benzina a fost luata in Bulgaria, pentru 30 de zile, din cauza protestelor de strada aparute pe fondul pretului ridicat al combustibililor. Insa, o data cu aceasta masura, bulgarii au amanat cu inca un an obligativitatea combinarii motorinei cu carburant bio, ceea ce a mai redus din scumpirile carburantilor.

O astfel de masura ar putea fi luata in baza unei legi care prevede, in cazuri exceptionale, adoptarea unor astfel de decizii. Insa premierul a cerut o analiza din partea celor doua institutii deoarece legea a fost adoptata inaintea aderarii Romaniei la UE.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/47024_poate_fi_oprit_pretul_benzinei.html