BankNews.ro - The Business Republic

Guvernul si-a angajat raspunderea pe Codul de dialog social
Politica | Data Publicarii: 19-04-2011



Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in fata Parlamentului pentru proiectul Codului de dialog social.

Viitorul cod, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social. 

Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale la nivel de ramura. 

Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care sa excedeze bugetul de venituri si cheltuieli alocat pentru institutia respectiva. 

De asemenea, sindicatele urmeaza sa devina reprezentative doar daca au inscrisi ca membri cel putin 50% plus unu din totalul angajatilor unitatii respective. In legislatia actuala, sindicatele pot negocia in mod automat contractul colectiv de munca pe unitate daca au in componenta cel putin o treime din numarul salariatilor. 

Functionarul care intra in greva nu va mai fi, ca pana in acum, salarizat pentru acea perioada, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. In schimb, acestuia i se vor recunoaste asigurarile de sanatate. 

Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul sa se retraga din Consiliul Economic si Social, dar sa numeasca reprezentanti ai societatii civile in CES. 

Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege. 

Opozitia are la dispozitie trei zile pentru a depune o motiune de cenzura, iar daca nu o va face sau daca eventuala motiune de cenzura va fi respinsa de Parlament, proiectul de lege se considera adoptat si merge la presedintele Traian Basescu, pentru promulgare. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/47108_guvernul_si-a_angajat_raspunderea_pe_codul_de_dialog_social.html