BankNews.ro - The Business Republic

Investitorii straini au ajutat Finantele sa se imprumute la randamente sub rata inflatiei
Finante-Banci | Data Publicarii: 27-04-2011



Analistii considera ca riscurile inflationiste vor urca usor costul finantarilor

Ministerul Finantelor a atras de la inceputul acestui an 21,2 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu 3 miliarde de lei peste valoarea programata. Succesul a fost asigurat de apetitul  investitorilor straini pentru certificatele de trezorerie pe termen scurt. In schimb, licitatiile cu obligatiuni de stat pe termen lung, grevate de o plafonare a randamentelor la maximum 7,4%, nu au adus rezultatele estimate.

Ministerul de Finante va trebui sa faca fata saptamana viitoare celui mai ridicat varf de plata al datoriei publice de la inceputul acestui an, titlurile de stat ajunse la maturitate  totalizand, in data de 4 mai, 2,8 miliarde de lei.  Urmatorul varf lunar al datoriei publice va fi inregistrat in 29 iulie 2011, cand alte emisiuni de certificate de trezorerie, de 5,2 miliarde de lei, vor ajunge la scadenta. In sfarsit, cel de-al treilea nivel maxim din 2011 va fi atins in data de 26 octombrie, cand ajung la scadenta alte emisiuni de obligatiuni de stat in valoare de 3,15 miliarde de lei. Fara doar si poate, datoria va fi refinantata, insa, in pofida incercarilor, Ministerul Finantelor nu reuseste sa obtina si rostogoliri de succes ale datoriei publice prin emisiuni pe termen lung in lei asteptate de investitori.

Integral in Fin.ro

http://www.banknews.ro/stire/47333_investitorii_straini_au_ajutat_finantele_sa_se_imprumute_la_randamente_sub_rata_inflatiei.html