BankNews.ro - The Business Republic

BERD sustine dezvoltarea industriei uleiurilor vegetale
Finante-Banci | Data Publicarii: 05-09-2011

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sprijina dezvoltarea si diversificarea agribusiness-ului din Romania prin finantarea sub forma unui imprumut sindicalizat in valoare de 30 milioane de euro societatii Expur SA, unul dintre cei mai importanti jucatori locali din domeniul procesarii uleiurilor vegetale.

Expur proceseaza seminte de rapita si floarea soarelui producand ulei brut de rapita, ulei de floarea soarelui rafinat pentru consum, precum si sroturi proteice de rapita si floarea soarelui si biodiesel. Produsele sunt comercializate atat pe piata romaneasca, cat si la export.

Finantarea BERD va sprijini strategia Expur de a contribui la dezvoltarea culturilor de floarea soarelui cu un continut ridicat de ulei si a pietelor de hrana pentru animale din Romania.

Sroturile proteice pe baza de rapita produse local sunt o alternativa eficienta din perspectiva costului fata de produse din soia importate. Acestea pot contribui la reducerea costurilor cu hrana pentru crescatorii de animale din Romania. O consecinta ulterioara o reprezinta posibilitatea reducerii preturilor la produsele lactate si cele din carne de pe piata romaneasca. Semintele de floarea soarelui cu continut ridicat de ulei au avantajul  de a reduce nivelul grasimilor nesaturate la gatit, astfel rezultand un ulei de floarea soarelui mai sanatos pentru consumatorii romani.

Noul imprumut va fi folosit pentru asigurarea capitalului circulant necesar activitatii de productie. Jumatate din noul imprumut provine direct de la BERD, restul pana la 30 milioane de euro fiind sindicalizat catre Societe Generale si Rabobank

Aceasta noua facilitate de finantare catre Expur vine in completarea finantarii anterioare BERD, ridicand valoarea finantarii totale la 80 milioane de euro.

"Suntem mandri sa sprijinim dezvoltarea si diversificarea agribusiness-ului din Romania. Eforturile individuale si cresterea gradului de inovatie din sectorul privat vor fi de o importanta cruciala pentru valorificarea potentialului pietei interne in domeniul procesarii uleiurilor vegetale, de care vor beneficia intregul lant valoric alimentar, inclusiv furnizorii, agricultorii, si mai ales consumatorii”, a declarat Gilles Mettetal, Director BERD al Departamenultui de Agribusiness.

"De la achizitionarea companiei Expur in 2010, Grupul Saipoil a contribuit la dezvoltarea industriei locale a procesarii uleiurilor vegetale, benefic atat pentru dezvoltarea economiei romanesti, dar si  pentru comertul intre tarile din zona Europei Mediteraniene. Apreciem foarte mult sprijinul BERD pentru proiectele noastre de dezvoltare”, a declarat Yves Delaine, CEO Saipol.

Expur este detinuta de Grupul Saipol S.A.S, liderul francez in procesarea si rafinarea semintelor oleaginoase. Saipol, este parte a Sofiproteol Oilseed Division, lider pe piata franceza in industria de procesare a semintelor in hrana, combustibili regenerabili si produsi chimici.

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5 miliarde de  euro diferitelor sectoare din economie, care au atras investitii din alte surse de inca 8,5 miliarde de euro. Pentru sectorul de agribusiness, BERD are un portofoliu de finantari care insumeaza 470 milioane de euro in 25 de proiecte.

http://www.banknews.ro/stire/51671_berd_sustine_dezvoltarea_industriei_uleiurilor_vegetale.html