BankNews.ro - The Business Republic

CSSPP: Pensiile facultative sunt cea mai avantajoasa forma de economisire de pe piata
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-02-2012

Pensiile facultative reprezinta cea mai avantajoasa forma de economisire existenta pe piata la momentul actual, nu numai modalitatea de asigurare a unui nivel de trai mai bun la pensionare, se arata intr-o analiza a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/.

In Romania, in cazul pensiilor administrate privat contributiile nu faceau obiectul impozitarii, iar in cazul pensiilor facultative exista o deductibilitate partiala, insa modificarea Codului Fiscal, din ianuarie 2012, a prevazut introducerea deductibilitatii totale a contributiilor, fiind echivalenta cu exceptarea taxarii. 

'Pe langa beneficiile practice (aplicarea si calcularea facila a obligatiilor fiscale de catre departamentele contabile ale angajatorilor), deductibiltatea totala are si urmatoarele avantaje: atat angajatorul cat si angajatii vor fi stimulati sa aleaga acest beneficiu, pensiile facultative oferind un avantaj fiscal mult mai mare decat o crestere salariala; este un instrument de fidelizare a angajatilor si, cel mai important, asigura angajatilor un venit suplimentar la pensionare. De asemenea, statul va beneficia ca urmare a taxarii directe a pensiilor (se va taxa o baza mai mare) cat si indirect din cresterea consumului. Suplimentar, sumele astfel acumulate vor fi utilizate in economia reala prin investirea continua a acestora. In schimb, impozitarea lor ar aduce un venit suplimentar la buget doar temporar, fara a ajunge insa in economia reala si fara a beneficia de efectul de multiplicare adus de investirea continua a sumelor respective', se afirma in analiza CSSPP. 

Comparativ cu alte forme de economisire, regimul fiscal aplicat pensiilor facultative este mai avantajos decat sistemele clasice de economisire (depozitele, certificatele de depozit) si alte forme de investitii (actiuni, obligatiuni). 

O alta forma de economisire ce beneficiaza de un regim fiscal avantajos o reprezinta produsele de economisire in domeniul locativ, in care statul acorda pe langa dobanda bancii o prima neimpozitabila, in functie de suma economisita, plus o deducere din veniturile impozabile din salarii. 

Totusi, castigurile din dobanzi sunt impozitate, perioada de economisire este pe termen mediu (de obicei 5 ani) si au ca destinatie exclusiva domeniul locativ. Spre deosebire, in cazul pensiilor facultative rezultatul din investitii nu este impozitat, economisirea este pe termen lung, iar destinatia sumelor la varsta pensionarii este la alegerea participantului. 

Nici despre asigurari nu se poate vorbi ca despre o alternativa, din moment ce acestea nu beneficiaza de avantaje fiscale, singurul punct comun fiind perioada lunga de economisire. 

Fiscalitatea in domeniul pensiilor private prevede posibilitatea taxarii in trei momente: momentul platii contributiilor (de catre angajat si/sau angajator), momentul realizarii profitului din investitii, momentul platii pensiei. 

Comisia Europeana sustine si recomanda statelor membre taxarea amanata, deoarece contributiile diminueaza capacitatea unei persoane de a plati taxe si incurajeaza cetatenii sa economiseasca. In plus, acesta masura ajuta statele membre sa faca fata unei explozii demografice, din moment ce vor incasa mai multe taxe atunci cand vor trebui sa faca fata unui numar de pensionari in crestere. 

Acest sistem este deja functional in 11 state membre si Comisia va lua masuri de implementare a acestui sistem unitar in toata Uniunea Europeana in vederea armonizarii taxarii, necesara activitatii transfrontaliere in domeniul pensiilor si crearii unei piete unice. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/56125_csspp_pensiile_facultative_sunt_cea_mai_avantajoasa_forma_de_economisire_de_pe_piata.html