BankNews.ro - The Business Republic

Maria Eugenia Barna: Reuniunea interparlamentara de la Bruxelles pregateste orientarile bugetare pentru 2013
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-02-2012

Reuniunea interparlamentara a Comisiilor pentru afaceri economice si monetare, pentru buget, pentru munca si probleme sociale din Parlamentul European, dedicata Semestrului European, care are loc in perioada 27 - 28 februarie in capitala Belgiei, reprezinta o etapa in pregatirea bugetului Uniunii Europene si a bugetelor nationale pentru 2013, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Comisiei Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Maria Eugenia Barna, aflata la Bruxelles.

'Monitorizarea Strategiei Europa 2020 se face prin intermediul Semestrului European, un ciclu anual de coordonare a politicilor economice si bugetare, numit astfel pentru ca procedura dureaza sase luni. Semestrul European incepe cu publicarea analizei anuale a cresterii, pe baza careia Consiliul European de primavara de la inceputul lui martie va face bilantul situatiei macroeconomice generale. Apoi se face programul la nivelul UE, iar fiecare tara isi face programul national de stabilitate, programul de convergenta si programele de reforma. Se discuta in Comisia Europeana si in cadrul Consiliului se aproba si pe urma se trimit la parlamentele nationale si stau la baza intocmirii bugetele nationale', a declarat deputatul UNPR Maria Eugenia Barna. 

Aceasta a adaugat ca la acest proces participa si parlamentele nationale, in momentul de fata aflandu-se la Bruxelles presedintii comisiilor de munca, economica si buget-finante din Parlamentul Romaniei, dar si din celelalte state-membre ale Uniunii Europene. 

'Implicarea parlamentelor europene in acest proces de monitorizare reprezinta o masura de accentuare a unei supravegheri financiare mai stricte, precum si pentru asigurarea viabilitatii finantelor publice din fiecare stat-membru', a afirmat deputatul UNPR. 

Dezbaterile de luni si marti de la Bruxelles se axeaza pe coordonarea politicilor nationale, disciplina bugetara, crestere economica durabila, locuri de munca si progres social in conditii adverse. 

Intrebata daca la reuniunea interparlamentara dedicata Semestrului European vor fi comunicate si obiectivele noului guvern al tarii, Maria Eugenia Barna a precizat ca aceste informatii au fost transmise anterior, prin ministrul Finantelor. 

'Intalnirile, cum este si cea de astazi (luni - n.r), sunt precedate de reuniunea Consiliului EcoFin la care participa ministrii de Economie si Finante. Deci, mai intai se intalnesc ministrii de Economie si Finante, pe urma - presedintii comisiilor de specialitate din fiecare Parlament, iar dupa aceea are loc Consiliul de primavara', a spus presedintele Comisiei Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor. 

In ceea ce priveste orientarile bugetare pentru 2013, care vor fi dezbatute in aceste zile la reuniunea interparlamentara de la Bruxelles, Maria Eugenia Barna a subliniat ca 'sunt necesare politici care sa sustina cresterea economica la nivelul tarilor membre, prin intermediul bugetului UE'. 

Reuniunea de la Bruxelles precede Consiliul de primavara, din 1-2 martie, unde, probabil, se va semna tratatul de guvernanta, de consolidare fiscala. 

In perioada 27-28 februarie 2012, la Bruxelles, Maria Eugenia Barna, presedintele Comisiei pentru buget, finante, Victor Paul Dobre, presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala, participa la reuniunea interparlamentara a Comisiilor pentru afaceri economice si monetare, pentru buget, pentru munca si probleme sociale din Parlamentul European.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/56863_maria_eugenia_barna_reuniunea_interparlamentara_de_la_bruxelles_pregateste_orientarile_bugetare_pentru_2013.html