BankNews.ro - The Business Republic

BCE le cere liderilor UE un control centralizat al sistemului bancar european
Finante-Banci | Data Publicarii: 01-06-2012

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut Europei sa stabileasca un mod centralizat de sprijinire a bancilor care se confrunta cu dificultati financiare, criticand autoritatile nationale de reglementare pentru ca au ales 'cea mai proasta solutie' in ajutarea sectorului bancar prin intarzierea deciziilor dificile, transmit Bloomberg si AP.

Programele de asistenta financiara pentru Bankia in Spania si, inainte, pentru Dexia in Belgia arata ca autoritatile nationale de reglementare nu recunosc cat de semnificative sunt dificultatile cu care se confrunta sistemele lor bancare. Aceste abordari au in final ca efect doar majorarea costurilor salvarii bancilor si pierderea increderii pietelor, a explicat seful BCE. 

Acesta a adaugat ca BCE va continua sa se concentreze pe sprijinirea bancilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmand ca nu este de competenta BCE sa rezolve cauzele turbulentelor din regiune. 

'BCE va continua creditarea catre bancile solvabile si va mentine active injectiile de lichiditati catre bancile solvabile', a afirmat Mario Draghi. 

Acesta a vorbit in calitate de presedinte al Comitetului european de risc sistemic (ESRB), un organism care monitorizeaza stabilitatea sistemului financiar si ii consiliaza pe liderii UE. 

Seful BCE apreciaza ca zona euro are nevoie de 'o centralizare mai semnificativa a supervizarii bancare'. Schimbarile din sistemul bancar fac parte din procesul de restructurare a intregii uniuni monetare. 

Declaratiile lui Draghi vin dupa ce miercuri Comisia Europeana a apreciat ca zona euro ar trebui sa migreze spre o uniune bancara si ar putea lua in considerare recapitalizarea directa a bancilor prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES). 

Executivul comunitar a apreciat ca criza a incetinit procesul de integrare financiara din zona euro, fiind necesare progrese ambitioase pentru a accelera si aprofunda integrarea financiara. 'In aceasta directie, pentru a intrerupe legatura dintre banci si state ar putea fi luata in considerare recapitalizarea directa de catre MES', explica Comisia in raportul sau consacrat zonei euro. 

De asemenea, Comisia considera ca 'o integrare mai stransa a tarilor din zona euro prin intermediul practicilor si structurilor de supervizare, sub forma unei uniuni bancare, ar fi un adaos important la uniunea economica si monetara actuala'. 

In forma actuala, Mecanismul european de stabilitate (MES), care ar urma sa intre in functiune in luna iulie, nu poate imprumuta direct bancilor, ci doar statelor. Pentru a modifica acest lucru va fi nevoie ca statele membre sa modifice tratatul care sta la baza ESM, tratat pe care unele state membre l-au ratificat deja. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/59310_bce_le_cere_liderilor_ue_un_control_centralizat_al_sistemului_bancar_european.html