BankNews.ro - The Business Republic

Creditele in euro s-au ieftinit mai mult decat cele in lei
Finante-Banci | Data Publicarii: 08-01-2013

Romanii au luat credite mai ieftine anul trecut. Cel mai mult au scazut costurile imprumuturilor in euro, ceea ce practic a imblanzit efectele deprecierii leului. Si imprumuturile in lei s-au ieftinit. Specialistii se asteapta ca preturile finantarilor in lei sa se mentina la niveluri similare, iar cele ale impruturilor in euro ar putea creste.

Creditele in euro contractate de populatie s-au ieftinit mai mult decat cele in lei. In noiembrie dobanzile anuale efective ale finantarilor in moneda unica au ajuns la noi niveluri minime, potrivit Bancii Nationale. Dobanda anuala efectiva la creditele de consum in euro a scazut la 6%, cu 2,7% mai mica decat in urma cu un an. Costul efectiv al finantarilor pentru locuinte s-a redus cu 1,4%, pana la 4,8%  Din pacate, finantarile nu vor ramane la fel de ieftine si in viitor.

 "La creditele in euro in mod clar nu vor mai scadea, pentru ca nu mai au de unde, putem sa asistam chiar la o usoara crestere", a spus Gabriel Cretu, broker de credite.  Si creditele in lei s-au ieftinit, dar nu atat de mult precum cele in eruo.  Dobanda anuala efectiva la creditele de consum a scazut la 15,3%, iar la cele ipotecare cu 8,6%. Preturile imprumuturilor in lei ar putea ramane la niveluri similare in acest an.

Integral in Money.ro

http://www.banknews.ro/stire/64841_creditele_in_euro_s-au_ieftinit_mai_mult_decat_cele_in_lei.html