BankNews.ro - The Business Republic

Bancile in anul insolventelor: au de recuperat credite de peste 2 mld. euro
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-03-2013

La cum a inceput 2013 se pare ca acesta va fi anul marilor insolvente din industrie, intrucat odata cu venirea crizei bancile au tot amanat recuperarea creditelor neperformante sperand ca economia isi va relua cresterea, iar companiile isi vor reveni.

Rand pe rand, Oltchim, Mechel Targoviste, Dobrogea Grup sau Romet Buzau au intrat in insolventa la inceputul anului.

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca in ianuarie sumele datorate de debitorii aflati in insolventa se ridicau la aproape 10 miliarde lei (2,28 miliarde euro), nivelul fiind de peste 9 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi luna a anului trecut. Totodata, numarul persoanelor juridice aflate in insolventa raportate de banci la BNR a ajuns la 2.234 de firme, in urcare de aproape 6 ori fata de ianuarie 2012.

Astfel, suma medie datorata de o companie aflata in insolventa institutiilor de credit era de 4,5 milioane lei (peste un milion de euro) in prima luna a anului.

"2013 va fi anul marilor insolvente din industrie, cand vedem ce companii au intrat in incapacitate de plata - Oltchim, Mechel, Romet, Dobrogea SA. De asemenea, se pregatesc sa intre in insolventa Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei”, a precizat Remus Borza, partener-coordonator Borza si Asociatii.

El spune ca bancile au tot ascuns sub pres creditele neperformante ale companiilor in ultimii ani iar acum, fiind presate de pierderile mari, sunt nevoite sa recurga la toate modalitatile pentru a-si recupera banii.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut cu piederi totale de 2,12 miliarde lei, aproape triple fata de 2011.

Integral in Wall Street

http://www.banknews.ro/stire/66560_bancile_in_anul_insolventelor_au_de_recuperat_credite_de_peste_2_mld_euro.html