BankNews.ro - The Business Republic

Topul celor mai tranzactionate valute din lume
Finante-Banci | Data Publicarii: 15-10-2013

Dolarul american, euro, yenul japonez si lira sterlina contabilizau la sfarsitul lunii august trei sferturi din volumul tranzactiilor valutare la nivel mondial, arata datele Society for World Interbank Financial Telecommunication, citate de Wall Street Journal.

Dolarul american si moneda euro si-au pastrat in ultimul an si jumatate primele doua pozitii in clasamentul celor mai tranzactionate valute, in timp ce lira sterlina a devansat yenul si a urcat pe locul trei. Cresteri ale cotelor de piata au mai inregistrat rubla ruseasca si yuanul chinezesc, care au urcat de pe locul 10 pe 9 si respectiv de pe locul 11 pe locul 8.

Cel mai accelerat ritm de crestere l-au inregistrat insa tranzactiile in yuani, modena Chinei reusind sa intre in topul celor mai tranzactionate zece valute. Dupa ce a castigat trei pozitii intr-un an si jumatate, yuanul s-a apropiat de dolarul canadian si francul elevetian, care reprezinta 2%, respectiv 2,3% din piata valutara mondiala. Printre valute care au pierdut teren se numara wonul coreean si coroana suedeza, ultima iesind din topul din acest an. 

Sursa: ZF.ro

http://www.banknews.ro/stire/70056_topul_celor_mai_tranzactionate_valute_din_lume.html