BankNews.ro - The Business Republic

Noua directiva europeana a creditelor ipotecare: Banca se va purta omeneste cu clientul, dupa ce il executa
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-12-2013

Parlamentul European a adoptat o noua directiva ce reglementeaza contractele de credite ipotecare. Textul de lege, care ofera o protectie mai mare consumatorilor, va trebui adoptat in doi ani si in legislatia romaneasca, dar mare parte este deja implementat.

Parlamentul European a aprobat directiva privind contractele de credit ipotecar. Intentia legiuitorului este de a omogeniza conditiile in care creditele pentru locuinte sunt acordate populatiei la nivelul Uniunii Europene si de a oferi mai multa protectie consumatorilor, dupa bula imobiliara care s-a spart in timpul crizei financiare.

Potrivit Directivei, care se aplica atat bancilor cat si insitutiilor financiare nebancare, consumatorii sunt mai bine protejati in procedurile de executare silita. Dupa ce scaderea preturilor locuintelor i-a lasat pe debitori cu datorii la banci chiar daca acestia si-au pierdut casele in procedurile de executare silita, UE vrea sa le usureze situatia cu ocazia urmatoarei bule imobiliare. Creditorii nu vor avea posibilitatea sa execute debitorii dincolo de o situatie "rezonabila".

"Atunci cand creditorii au acces deplin la toate activele unui consumator dupa finalizarea unei proceduri de executare silita si in cazul in care o suma a ramas restanta, masurile care stabilesc modalitatile de rambursare sunt rezonabile si tin seama de interesele consumatorului si de situatia in care se afla acesta. Acest lucru poate include stabilirea unor masuri de limitare a executarii silite asupra salariilor, asupra pensiilor sau asupra unor prestatii similare pentru a permite pastrarea unui venit minim si evitarea unei supraindatorari a gospodariilor", se arata in textul Directivei.

Integral in Economica.net

http://www.banknews.ro/stire/70344_noua_directiva_europeana_a_creditelor_ipotecare_banca_se_va_purta_omeneste_cu_clientul,_dupa_ce_il_executa.html