BankNews.ro - The Business Republic

Cel mai important ghetar din Antarctica a atins un punct critic al topirii (studiu)
Mediu | Data Publicarii: 17-01-2014

Ghetarul care contribuie cel mai mult la cresterea nivelului marii dintre toti colosii de gheata ai Antarcticii a atins un punct critic al topirii incontrolabile, si ar putea sa se prabuseasca in ocean in mare parte in urmatoarele decade, conform unui nou studiu prezentat de LiveScience.

Ghetarul Pine Island reprezinta aproximativ 20% din volumul total de gheata al banchizei antarctice occidentale - un amalgam de ghetari care acopera aproximativ 2 milioane de kilometri patrati si reprezinta aproximativ 10% din intreaga masa de gheata a Antarcticii. Multi oameni de stiinta sunt de parere ca, tinand cont de dimensiunile ghetarului Pine Island, topirea sa ar antrena un efect de domino si asupra ghetarilor din vecinatate si, in ultima instanta, dupa o perioada mai indelungata, ar duce la prabusirea intregii calote glaciare - fenomen catastrofal care ar duce la cresterea nivelului oceanului global cu 3 pana la 5 metri, inundand complet zonele de coasta unde se afla concentratii mari de populatie.

Pe langa faptul ca este atat de masiv, ghetarul Pine Island este si unul dintre cei mai instabili ghetari din Antarctica de Vest. In ultimii 40 de ani rata sa de topire pe timpul verii s-a accelerat, in special datorita curentilor oceanici relativ calzi care au patruns sub baza sa, topind gheata si facand masele de gheata de deasupra sa se fragmenteze si sa alunece spre mare, expunand si mai multa gheata efectului curentilor de apa. Anul trecut, spre exemplu, un aisberg mai mare decat orasul Chicago s-a desprins din Pine Island si a inceput sa pluteasca in Marea Amundsen.

Multi cercetatori au incercat sa prevada comportamentul viitor al acestui important ghetar, apeland la modele matematice, insa, avand in vedere natura complicata a dinamicii ghetei, toate aceste incercari au fost limitate si supuse erorilor. Precipitatiile, vantul, temperaturile, curentii oceanici si chiar si forma patului de roca pe care se afla ghetarul reprezinta doar o parte din numeroasele variabile de care trebuie sa tina cont aceste modele.

O echipa de cercetatori de la Centrul National francez pentru Cercetare Știintifica din Grenoble a propus un nou model matematic de analiza care, desi inca limitat, ofera cele mai bune estimari posibile in acest moment cu privire la evolutia viitoare a ghetarului Pine Island.

Astfel, echipa a aflat ca stratul de la baza ghetarului este aproape sa se retraga peste un sant marin, ceea ce va mari cantitatea de apa care va curge pe sub ghetar, accelerand topirea si fragmentarea acestuia. Conform modelului propus de cercetatorii francezi, acest fenomen va duce la retragerea incontrolabila a ghetarului cu aproximativ 40 de kilometri in urmatoarele cateva decade, fenomen care va duce al cresterea nivelului oceanului planetar cu putin peste 1 centimetru. Acest fenomen de retragere ar putea sa fie incetinit odata ce baza ghetarului va trece de santul respectiv, dar cel mai probabil ghetarul nu va redeveni stabil si nu va intra intr-o faza de crestere.

"Orice s-ar intampla, putem spune ca suntem deja martorii unui fenomen major de schimbare. Am trecut de punctul critic, de punctul de unde nu mai exista intoarcere", a comentat Gael Durand, coordonator al studiului, pentru LiveScience.

Concluziile cercetatorilor francezi sunt detaliate in ultimul numar al revistei Nature Climate Change.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/70556_cel_mai_important_ghetar_din_antarctica_a_atins_un_punct_critic_al_topirii_studiu.html