BankNews.ro - The Business Republic

CONSILIUL CONCURENTEI RECOMANDA REVIZUIREA PRINCIPIULUI MUST-CARRY
Media | Data Publicarii: 03-02-2014

Consiliul Concurentei recomanda Consiliului National al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislatiei in domeniu, astfel incat principiul must-carry sa fie aplicat pe baze de neutralitate tehnologica, adica indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) si nu doar operatorilor prin cablu asa cum se procedeaza in prezent.

De asemenea, autoritatea de concurenta considera ca acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al caror continut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte). Acest statut poate fi acordat si canalelor private doar in masura in care se considera strict necesar in vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) si in masura in care acestea detin cote de audienta adecvate. Ca urmare, numarul canalelor de televiziune carora li se aplica regimul must-carry ar trebui redus (tinand cont si de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat in urma unei proceduri competitive. In acest fel, CNA va asigura, intr-o maniera transparenta, respectarea criteriilor predefinite si stipulate in caietul de sarcini, de catre toti radiodifuzorii interesati de obtinerea statutului must-carry.

Recomandarile au fost facute in urma investigatiei declansate de Consiliul Concurentei, in 2012, privind posibila incalcare a Legii Concurentei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

In 2012, Consiliul National al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede ca ,,lista must-carry este aplicabila distribuitorilor de servicii de programe, cu exceptia celor care utilizeaza pentru retransmisie retele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Principiul "must carry” este reglementat in art. 82 din Legea Audiovizualului si prevede ca "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta.”

http://www.banknews.ro/stire/70680_consiliul_concurentei_recomanda_revizuirea_principiului_must-carry.html