BankNews.ro - The Business Republic

Bani inapoi de la banci, pentru cei imprumutati in franci elvetieni
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-02-2014

Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca persoanele care au credite la banci in franci elvetieni ar putea primi inapoi sumele de bani pe care au fost nevoite sa le achite ca urmare a cresterii acestei valute comparativ cu leul.

Afirmatia lui Piperea vine dupa ce Nils Wahl, avocatului general al Curtii de Justitie a UE, instanta suprema care coordoneaza toate instantele din Europa, a declarat ca plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva.

Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respectate in noua din zece decizii finale ale judecatorilor.

"Daca Judecatorul CJUE va decide acest lucru (n.r. ca este abuziva clauza conform careia ratele pentru creditele in franci elvetieni se platesc la cursul curent), va fi lege pentru toate tarile membre. Inclusiv instantele din Romania vor fi obligate sa aplice aceasta lege, care va trebui transpusa in legislatia autohtona", a precizat Gheorghe Piperea, citat de bursa.ro.

Avocatul a mai spus ca prima sanctiune care s-ar lua in cazul acesta ar fi inghetarea cursului la valoarea din momentul incheierii contractului. 

De asemenea, cei care au luat credite isi vor putea cere inapoi banii pe care i-au platit ca diferenta intre cursul curent si cel din momentul contractarii imprumutului, a adaugat acelasi avocat.

Sursa: Yahoo News

http://www.banknews.ro/stire/70861_bani_inapoi_de_la_banci,_pentru_cei_imprumutati_in_franci_elvetieni.html