BankNews.ro - The Business Republic

A treia limba straina, cerinta de baza pentru a lucra in strainatate
HR/Cariere | Data Publicarii: 25-02-2014

A stapani a treia limba straina a devenit o cerinta de baza pentru a avea acces la un loc de munca calificat in strainatate, iar candidatii cunoscatori de mai multe limbi straine sunt cautati mai ales in profesii tehnice, finante si banci, posturi de conducere in cabinete de avocatura, vanzari si marketing, informeaza online ziarul La Razon.

Sunt principalele concluzii ale raportului intitulat "Limbile cele mai cerute in domeniul muncii din strainatate', realizat de agentia de head hunting Randstad, care a evidentiat ca cerinta cunoasterii altor limbi neconventionale isi face loc cu tot mai multa forta si presupune unul din factorii cei mai atractivi in momentul angajarii unui profesionist.

"Cu cat este mai mare calificarea, cu atat este mai mare cerinta cunoasterii mai multor limbi straine', comenteaza Randstad, potrivit careia cunoasterea unei a doua limbi straine este o cerinta cuprinsa in 58 % din ofertele adresate noilor absolventi, in 65 % din ofertele pentru posturile de conducere intermediare si in 100 % pentru posturile de conducere la varf.

Limba engleza este cea mai solicitata limba in randul candidatilor care vizeaza un post in strainatate, urmata de germana si franceza. Potrivit Randstad, a stapani engleza si germana este o cerinta de baza pentru inginerii mecanici si electronisti, pentru posturile din finante, directorii de vanzari si marketing si in telecomunicatii.

O pondere importanta are si limba franceza in domeniul sanatatii, iar portugheza in inginerie, avand in vedere cresterea cererii de profesionisti din partea Braziliei in perspectiva Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 si a Jocurilor Olimpice din 2016.

Se evidentiaza de asemenea ca limbi precum chineza, japoneza, araba si chiar rusa sunt considerate limbi neconventionale de 'interes in crestere', ca urmare a deschiderii unor piete necunoscute pana nu demult de companiile spaniole.

Randstad a reamintit ca, potrivit unui studiu recent publicat de oficiul de statistica Eurostat, Spania este a treia tara din Uniunea Europeana cu o populatie de adulti cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani care au declarat ca vorbesc cel mult o limba straina (este depasita doar de Ungaria si Bulgaria).

Concret, procentul spaniolilor care cunosc o alta limba este de 51 %, o valoare care o plaseaza sub media comunitara (66 %). Luxemburgul (99 %) este tara cu cel mai mare procent de adulti cunoscatori ai unei limbi straine, urmat de Lituania (97 %), Letonia (95 %) si Danemarca (94 %).

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/70928_a_treia_limba_straina,_cerinta_de_baza_pentru_a_lucra_in_strainatate.html