BankNews.ro - The Business Republic

FMI a primit o cerere de ajutor din partea Ucrainei si este gata sa raspunda
International | Data Publicarii: 28-02-2014

Fondul Monetar International (FMI) va trimite o echipa de experti in Ucraina in urmatoarele zile, drept raspuns la o cerere de ajutor venita din partea autoritatilor de la Kiev dupa desemnarea unui nou prim-ministru, a declarat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite AFP.

'Autoritatile ucrainene m-au informat astazi de cererea lor privind asistenta FMI. Suntem gata sa raspundem si, in zilele urmatoare, vom trimite o echipa FMI pentru a demara dialogul preliminar cu autoritatile', a informat Lagarde intr-un comunicat de presa. Potrivit directorului FMI, echipa de experti va realiza o analiza independenta a situatiei economice a Ucrainei si, de asemenea, va incepe discutiile cu noile autoritati cu privire la reformele politice care ar putea sta la baza unui program sprijinit de Fond.

'Discutam, de asemenea, cu toti partenerii nostri internationali, bilaterali si multilaterali, pentru a vedea cum putea ajuta cel mai bine Ucraina in acest moment crucial al istoriei sale', a mai spus Christine Lagarde.

Separat, Arseni Iateniuk, desemnat de catre Parlamentul ucrainean in functia de prim-ministru al unui Guvern de tranzitie, a declarat joi ca obtinerea unui nou acord de imprumut de la Fondul Monetar International este o chestiune vitala pentru Ucraina deoarece va permite stabilizarea monedei nationale. La randul sau, noul ministru ucrainean de Finante, Oleksander Shlapak, si-a exprimat speranta ca o misiune a FMI va ajunge in Ucraina saptamana viitoare pentru a demara discutiile cu privire la un pachet de ajutor de cel putin 15 miliarde de dolari.

Intre timp, hryvna ucraineana a atins joi un nou minim record pe fondul ingrijorarilor potrivit carora rezervele valutare ale Bancii centrale s-au redus rapid in ultima perioada. Dolarul american era cotat joi la 11 hryvna, cea ce inseamna ca, de la inceputul anului si pana in prezent, hryvna s-a depreciat cu 25%.

http://www.banknews.ro/stire/70983_fmi_a_primit_o_cerere_de_ajutor_din_partea_ucrainei_si_este_gata_sa_raspunda.html