BankNews.ro - The Business Republic

FMI vrea ca magistratii sa judece litigiile cu bancile pe clauze abuzive "in spiritul legii"
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-04-2014

Fondul Monetar International spune ca riscurile care planeaza asupra sectorului bancar dupa punerea in aplicare a noului Cod de procedura civila trebuie aplanate. In acest sens FMI considera ca judecatorii care vor prelua litigiile pe clauze abuzive trebuie sa judece „in conformitate cu spiritul legii". De la 1 octombrie 2013, legea 193/2000 spune ca deciziile instantelor privind clauzele abuzive se aplica pentru toate contractele preformulate ale profesionistului care le utilizeaza. FMI revine in raportul staff-ului cu indicatii despre modul in care instantele ar trebui sa trateze litigiile pe clauze abuzive. Dupa ce s-a implicat activ in amanarea aplicarii unor prevederi din legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, FMI cere acum mare atentie in judecarea proceselor care implica contractele bancare.

"Riscul de instabilitate financiara care decurge din Codul de procedura civila recent adoptat trebuie sa fie atenuate.

Punerea in aplicare a noului cod de la 1 octombrie 2013 a creat anumite interpretari ale prevederilor privind clauzelele abuzive care, odata aplicate la contractele din sectorul financiar, ar putea duce la interzicerea unor dobanzi, decizii cu impact retroactiv, si procese de tip class action in ceea ce priveste prevederile contractelor de imprumut", se arata in raportul staff-ului.

De la 1 octombrie 2013, legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori a fost modificata, fiind astfel finalizata cu o intarziere de aproape sapte ani implementarea obligatorie a Directivei Europene 13/93.

Noile prevederi spun ca o clauza dintr-un contract preformulat declarata ca fiind abuziva va fi eliminata din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la initiativa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a unei asociatii de consumatori semnificativa ca dimensiune.

Continuarea, pe Economica.

http://www.banknews.ro/stire/71393_fmi_vrea_ca_magistratii_sa_judece_litigiile_cu_bancile_pe_clauze_abuzive_in_spiritul_legii.html