BankNews.ro - The Business Republic

Fondurile americane de investitii si companiile de consultanta, interesate de listarea la bursa a Hidroelectrica
Bursa | Data Publicarii: 06-10-2015


Fondurile americane de investitii si companiile de consultanta si-au exprimat interesul pentru viitoarea listare la bursa a companiei Hidroelectrica, solicitand informatii despre calendarul de lucru in vederea lansarii ofertei publice initiale, se arata intr-un comunicat al producatorului de energie.

Reprezentantii Hidroelectrica au participat, in perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2015, in Statele Unite ale Americii, la o misiune economica organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In cadrul etapei de la New York a misiunii economice, delegatia Hidroelectrica a participat la lucrarile Forumului Economic Best Invest, precum si la o serie de intalniri bilaterale cu reprezentantii fondurilor de investitii participante, precum: Segra Capital Management, Eaton Vance Invetsment Managers, LR Global, Newtyn Capital, Driehaus Capital Management, Benclinov & Associates.

"Investitorii au fost interesati de listarea la bursa a Hidroelectrica, de calendarul de lucru pentru pregatirea lansarii ofertei publice initiale si de masurile luate de administratorul judiciar care au condus la o evolutie spectaculoasa a rezultatelor si indicatorilor financiari ai companiei. Mentionam ca majoritatea fondurilor de investitii cu care au fost purtate discutii sunt familiarizate cu mediul de afaceri si conditiile de pe piata din Romania, fiind deja prezente in Romania prin intermediul detinerii de actiuni la Fondul Proprietatea", se arata in comunicat.

In cea de-a doua parte a misiunii economice, delegatia Romaniei s-a deplasat la Washington, unde au avut loc intrevederi cu conducerea USTDA (Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare), cea a OPIC (Agentia pentru Investitii Straine), precum si cu reprezentantii Camerei de Comert a Statelor Unite si cei ai firmei de consultanta McGuireWoods (prezenta si in Romania prin intermediul biroului de la Bucuresti).

Totodata, delegatia Hidroelectrica s-a intalnit cu John Engler, presedinte al Asociatiei Nationale a Guvernatorilor, precum si al Business Roundtable, o asociatie a executivilor celor mai importante companii americane, cu venituri anuale de 7,4 trilioane de dolari si peste 16 milioane de angajati. Mai mult de 30 dintre companiile membre ale Business Roundtable au o prezenta semnificativa in Romania. John Engler a reafirmat interesul companiilor americane pentru Romania si a subliniat necesitatea identificarii unor solutii concrete de crestere a nivelului de relationare economic intre companii membre ale Business RoundTable si companii romanesti.

"(...) In contextul viitoarei listari la bursa, fiecare ocazie de promovare a companiei in randul potentialilor investitori este de importanta cruciala pentru intelegerea de catre acestia a viziunii managementului privind planurile de crestere a companiei si pentru obtinerea, in final, a unui pret cat mai favorabil si incheierii cu succes a IPO-ului", se mentioneaza in comunicat.

Atragerea investitiilor straine in Romania este de importanta majora pentru dezvoltarea tarii, iar intensificarea legaturilor cu parteneri din SUA trebuie considerata prioritara, tinand cont de cifrele la 31 decembrie 2014 care definesc relatia bilaterala dintre cele doua tari: volumul schimburilor comerciale s-a ridicat la 2,207 miliarde de dolari, din care importurile SUA 905,01 milioane dolari, iar exporturile catre SUA 1,302 miliarde dolari. Ca urmare a evolutiei exporturilor si importurilor, balanta comerciala este in favoarea Romaniei, inregistrand un excedent de circa 396,99 milioane dolari.

Potrivit ministrului Energiei, Andrei Gerea, listarea Hidroelectrica pe bursa ar putea avea loc in 2017, iar iesirea companiei din insolventa s-ar putea produce pana in vara anului viitor.

Misiunea economica in SUA a fost organizata cu scopul promovarii companiilor romanesti in randul investitorilor americani, identificarii de noi oportunitati de afaceri si exploatarii potentialului de intensificare a schimburilor comerciale bilaterale, fiind structurata in doua etape: perioada 28-30 septembrie 2015 la New York, respectiv 30 septembrie - 01 octombrie 2015 la Washington.

Misiunea a fost condusa de Mihai Daraban, presedintele CCIR, care a fost insotit de reprezentantii unor importante companii si institutii romanesti, atat din sectorul energetic (Transelectrica, Nuclearelectrica), cat si din alte sectoare, precum petrol si gaze (Conpet, Transgaz, Romgaz), IT, sanatate (Ministerul Sanatatii) sau agricultura. Din partea Hidroelectrica a participat Remus Borza, administrator judiciar al companiei si Karoly Borbely - manager departament Strategie Investitionala - IPO.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72628_fondurile_americane_de_investitii_si_companiile_de_consultanta,_interesate_de_listarea_la_bursa_a_hidroelectrica.html