BankNews.ro - The Business Republic

Piata auto din Cehia se pregateste de un an record in 2015; impactul scandalului Volkswagen va fi unul minor
Auto | Data Publicarii: 06-10-2015


Asociatia importatorilor de autoturisme din Cehia a estimat luni ca in 2015 vanzarile de autoturisme vor creste cu 20%, pana la nivelul record de 230.000 de unitati, iar impactul scandalului manipularii de catre Volkswagen a testelor emisiilor de poluare va fi unul minor, transmite Reuters.

Inmatricularile de autoturisme noi in Cehia au crescut cu aproape 21%, pana la 171.000 de unitati in primele noua luni, datorita accelerarii cresterii economice. In al doilea trimestru al acestui an, economia Cehiei a inregistrat un avans de 4,6%, acesta fiind al doilea mare avans inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene. Inmatricularile de autoturisme noi Skoda pe piata din Cehia au crescut cu 28%, pana la 55.000 de unitati in primele noua luni, constructorul ceh fiind urmat de grupul mama Volkswagen si constructorul sud-coreean Hyundai.

Grupul auto german Volkswagen este implicat in prezent intr-un scandal de amploare, dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

O serie de analisti si ministrii cehi si-au exprimat ingrijorarea ca economia va fi afectata de pe urma scandalului Volkswagen, avand in vedere legaturile puternice intre economia ceha si industria auto din Germania. Sectorul auto este un element important al economiei Cehiei iar producatorul de automobile Skoda, care vinde mai putin de 10% din productia sa pe piata interna, este principalul exportator.

Cu toate acestea, Asociatia importatorilor de autoturisme din Cehia a anuntat luni ca nu a inregistrat niciun impact major de pe urma scandalului Volkswagen si a prognozat ca in acest an vanzarile sunt pe cale sa atinga un nivel record. 'Nu ma astept la o scadere dramatica a vanzarilor', a declarat directorul Asociatiei importatorilor, Antonin Sipek.

Anterior, ministrul ceh al Transporturilor, Dan Tok, a anuntat ca aproximativ 148.000 de autoturisme produse de grupul Volkswagen care au motoarele implicate in scandalul manipularii testelor de poluare au fost vandute prin dealerii auto din Cehia si mai multe au fost importate de persoanele fizice. Dan Tok a precizat insa ca Skoda a informat autoritatile cehe ca pana la finele lunii octombrie va veni cu solutie pentru a rezolva problema motoarelor diesel implicate in scandalul manipularii testelor de poluare.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72629_piata_auto_din_cehia_se_pregateste_de_un_an_record_in_2015_impactul_scandalului_volkswagen_va_fi_unul_minor.html