BankNews.ro - The Business Republic

Conducerea Renault va discuta alianta cu Nissan (Le Figaro)
Auto | Data Publicarii: 07-10-2015


La reuniunea Board-ului Renault de marti va fi discutata alianta producatorului auto francez cu grupul nipon Nissan, pe fondul tensiunilor cu Executivul de la Paris privind majorarea participatiei sale in Renault, a anuntat publicatia franceza 'Le Figaro', transmite Reuters.

Carlos Ghosn, care este directorul general al celor doi producatori auto, ar putea analiza diverse scenarii pentru aceasta alianta, se arata in 'Le Figaro'.

In aprilie, Guvernul francez si-a majorat participatia detinuta la Renault de la 15% la 19,7%. La Adunarea Generala Anuala din 30 aprilie, 60,5% din actionarii Renault cu drept de vot au sprijinit motiunea impotriva dublarii drepturilor de vot ale statului. Totusi, nu s-a indeplinit cerinta privind majoritatea de doua treimi (66%) ceruta pentru a opri Guvernul sa beneficieze de noua legislatie ce prevede drepturi duble de vot pentru actionarii prezenti timp de doi ani in companii franceze. In plus, statul francez beneficiaza si de sprijinul principalului sindicat de la Renault, CFE-CGC, care sprijina intentia statului de a-si dubla drepturile de vot la Renault.

Executivul sustine ca vrea sa apere interesele franceze la Renault, care vrea sa-si consolideze legaturile cu Nissan. Renault a avertizat ca dublarea drepturilor de vor ar putea afecta alianta.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault. In 1999, Renault a salvat de la faliment Nissan. In ultimii ani insa balanta de putere dintre cei doi parteneri s-a schimbat, in conditiile in care in 2014 Nissan a vandut un numar de doua ori mai mare de autovehicule decat Renault si a contribuit cu cea mai mare parte, 1,56 miliarde de euro, la profitul total de 1,9 miliarde de euro realizat de Renault.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72642_conducerea_renault_va_discuta_alianta_cu_nissan_le_figaro.html