BankNews.ro - The Business Republic

Radulescu (ANRE): O familie din Romania aloca, in medie, 30% din buget pentru factura de energie
Lifestyle | Data Publicarii: 09-10-2015


Suma alocata de o familie din Romania pentru plata facturii de energie are o pondere, in medie, de 30% din bugetul total
, in timp ce, in unele tari, este considerat vulnerabil consumatorul care aloca peste 10% din buget pentru acelasi tip de factura, a declarat, joi, directorul general al Departamentului de Eficienta Energetica din Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie /ANRE/, Corneliu Radulescu.

"Romania se confrunta cu o problema mare din punct de vedere al consumului de energie, care a scazut dramatic in ultimii 5 ani. In Romania, industria a ajuns sa fie in urma consumului populatiei. Daca acum 15 ani, industria avea o pondere de 38-40% in consumul national, acum ponderea este de 28-29%, iar in cazul populatiei de 32-33%. In Romania, 42% din populatie traieste in saracie, iar saracia energetica ajunge chiar si la 50%. In bugetul unei familii, factura energetica este in jur de 28-30%, in medie. In unele tari se considera ca aceia care depasesc bugetul de 10% la factura energetica sunt vulnerabili. Saracia energetica este o mare problema a Romaniei, atat din punct de vedere social, cat si al modului in care consumatorii vulnerabili pot fi sprijiniti. Pe 2 noiembrie, va avea loc lansarea unui studiu privind saracia energetica si eficienta energetica, realizat de Academia Romana, la comanda ANRE', a spus Radulescu, intr-o conferinta de specialitate.

Potrivit reprezentantului ANRE, in Romania, mai sunt multe lucruri de rezolvat in domeniul energetic, in special in ceea ce priveste eficienta energetica a cladirilor, sistemele de incalzire centralizata sau comunitatile locale.
"Tot timpul suntem acuzati ca Romania are o intensitate energetica de doua ori si ceva mai mare decat media Uniunii Europene. Vorbim, insa, de cifre absolute, iar comparatia unei tari nu se poate face in cifre absolute, pentru ca fiecare tara are anumite caracteristici: structura economica, putere de cumparare etc. Cine crede ca, dupa 25 de ani, Romania continua sa fie o tara atat de intensiva in urma destructurarii si restructurarii economice, da dovada de naivitate. Este adevarat ca mai sunt foarte multe lucruri de facut in Romania, in sectoare unde exista un potential mare, cum este cel al eficientei cladirilor, sistemele de incalzire centralizata, comunitatile locale etc. Industria poate a facut cel mai mult din punct de vedere al masurilor privind eficienta energetica. Nu trebuie sa ne ferim ca si din cauza crizei consumurile au scazut foarte mult. La ora actuala, consumul de energie primara al Romaniei este in jur de 30 de milioane tep', a afirmat Corneliu Radulescu.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72677_radulescu_anre_o_familie_din_romania_aloca,_in_medie,_30p_din_buget_pentru_factura_de_energie.html