BankNews.ro - The Business Republic

Retaileri: Comertul modern reprezinta 55% din sector, in crestere cu 1% fata de 2014
Afaceri | Data Publicarii: 14-10-2015


Comertul modern in 2015 reprezinta, conform estimarilor, 55% din total sector, in crestere cu 1% fata de anul trecut, au declarat, marti, reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), intr-o conferinta de specialitate.

AMRCR a lansat, marti, Cartea Alba a Marilor Retele Comerciale din Romania, un raport care prezinta activitatea de comert din Romania integrata la nivelul Uniunii Europene.

Conform datelor prezentate in acest raport, comertul are o contributie de 15,8% in economia Romaniei. Conform documentului, la sfarsitul anului 2013, suprafata totala a spatiilor de vanzare era de peste 6,857 milioane metri patrati, 44,5% fiind aferenta comertului traditional, 25% comertului modern si 30,5% HoReCa.

'Comertul traditional se afla in concurenta directa cu marile retele comerciale, tendinta in randul marilor comercianti fiind de extindere pe segmentele de magazine de proximitate', afirma reprezentantii AMRCR.

In ceea ce priveste comercializarea produselor alimentare si nealimentare, in Bucuresti se afla o treime din totalul celor circa 16.000 de magazine moderne, fiind singurul oras care a reusit sa atraga toate retelele comerciale din AMRCR. In segmentul retelelor de bricolaj, Bucuresti si Ilfov gazduiesc 18% din totalul unitatilor de vanzare, conform Cartii Albe a Marilor Retele Comerciale.

De asemenea, romanii care cheltuie cei mai multi bani pe alimente locuiesc in Capitala si aloca 61 euro/persoana lunar, iar la polul opus se afla cei din regiunile sud-est si nord-est - 37 euro persoana lunar.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72742_retaileri_comertul_modern_reprezinta_55p_din_sector,_in_crestere_cu_1p_fata_de_2014.html