BankNews.ro - The Business Republic

Consumul de cafea s-a dublat in ultimii 20 de ani, sustine directorul ICO
International | Data Publicarii: 19-10-2015


Consumul mondial de cafea aproape s-a dublat in ultimii 20 de ani, a declarat, joi, directorul Organizatiei Internationale a Cafelei (ICO), Robeiro Oliveira, intr-un interviu acordat AFP.

'Niciodata nu s-a mai consumat atata cafea la nivel mondial in cursul ultimilor 20 de ani, iar rata de crestere s-a dublat', a spus Robeiro Oliveira, cu ocazia deschiderii la Bogota (Columbia) a celei de-a 8-a editii a Salonului cafelei ExpoEspeciales.

Brazilianul Robeiro Oliveira, care conduce ICO din 2011, s-a declarat optimist cu privire la perspectivele pentru sectorul cafelei, in pofida ploilor abundente din Brazilia (primul producator mondial), a secetei din Columbia si a parazitilor care afecteaza numeroase plantatii din America Centrala.

'Consumul mondial de cafea continua sa creasca si aceasta tine mai mult de cresterea populatiei decat o chestiune de gust', sustine Robeiro Oliveira, care preconizeaza o 'crestere cu 25 de milioane de saci (un sac are 60 de kilograme) pentru urmatorii 10 ani'.

In schimb, in ceea ce priveste productia mondiala de cafea, directorul ICO nu s-a aventurat sa faca estimari avand in vedere 'conditiile cu care se confrunta agricultorii'.
In timp ce in cultivatorii din Brazilia sunt afectati de ploile in exces, cei din Columbia se tem de cresterea costurilor si de efectele secetei.

'Ploile din Brazilia sunt o sursa de ingrijorare, deoarece acestea ar putea pune probleme in termeni de oferta, in conditiile in care productia va fi mai mica, ceea ce va genera sentimentul de penurie pe piata internationala', subliniaza Robeiro Oliveira.

Potrivit ultimului raport al ICO, sezonul 2014 - 2015 s-a inchiat cu cel mai mic pret la cafea din ultimele 20 de luni, 'din cauza deprecierii realului brazilian si al peso-ului columbian', cele mai devalorizate doua monede din America Latina in cursul acestui an. In luna septembrie, cafeaua se tranzactiona la 1.544 dolari pe tona la bursa de la Londra si la 116 centi livra la New York, cele mai scazute cotatii din ultimele 18 luni.

Directorul ICO spera ca 'piata va reactiona si va intelege ca exista mai putina cafea in acest moment, din cauza conditiilor meteo nefavorabile'. Robeiro Oliveira se asteapta, insa, la o majorare a productiei in America Centrala, dupa ce va fi controlata propagarea unui parazit care devasteaza culturile din aceasta regiune de trei ani.
'Sectorul cafelei va fi unul dinamic la scara economiei mondiale', sustine Oliveira.

Infiintata la Londra in 1963 sub auspiciile ONU, Organizatia Internationala a Cafelei (ICO) regrupeaza tari exportatoare si importatori de cafea pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta acest sector, prin cooperare internationala. Potrivit datelor publicate pe pagina de internet a organizatiei, tarile membre ale ICO reprezinta 95% din productie si 83% din consumul mondial de cafea.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72770_consumul_de_cafea_s-a_dublat_in_ultimii_20_de_ani,_sustine_directorul_ico.html