BankNews.ro - The Business Republic

Comisarul pentru comert al UE - TTIP aduce conditii mai bune de export pentru firmele romanesti in SUA
Afaceri | Data Publicarii: 19-10-2015


Firme romanesti din 130 de orase din tara exporta in Statele Unite ale Americii si ar putea beneficia de conditii mai bune de export, ca urmare a implementarii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) negociat, in prezent, de Uniunea Europeana cu Statele Unite ale Americii (SUA), a declarat, vineri, comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, in cadrul conferintei "TTIP: Romania's Voice".

"In Romania, in 130 de orase diferite, sunt firme care exporta in Statele Unite. Nu toate sunt orase mari, dar sunt raspandite in toata tara. Nu toate companiile sunt mari. Peste 60% dintre exportatorii romani sunt firme mici si mijlocii. Multe companii exporta indirect in SUA masini, componente, dar prin alte tari din UE, care apoi exporta, la randul lor, catre SUA. Chiar daca multe dintre ele au obtinut deja succesul cu exporturile in SUA, TTIP le da sansa sa faca lucrurile mai bine" a explicat oficialul European.

Referitor la Romania, Cecilia Malmstrom a dat trei exemple de succes pe piata americana, dar care intampina dificultati procedurale si de costuri, comparativ cu firmele concurente din alte tari care au acorduri de comert incheiate cu Statele Unite. Ea a mentionat o firma mica din Buzau, care exporta cirese pe piata americana, o fabrica de pantofi din Vicovu de Sus, care trebuie sa suporte taxe vamale cuprinse intre 20% si 60% la exportul in SUA, dar si Antibiotice Iasi, care, desi este recunoscuta la nivel mondial, intampina numeroase bariere la exportul pe piata americana.

Uniunea Europeana negociaza un parteneriat pentru comert si investitii cu Statele Unite. Odata intrat in vigoare, TTIP va veni in sprijinul cetatenilor si intreprinderilor prin deschiderea accesului pe piata din SUA a firmelor din UE, prin reducerea birocratiei in cazul exporturilor si prin simplificarea si cresterea transparentei procedurilor de export, import si investitii de ambele parti ale Oceanului Atlantic, sustin oficialii europeni.

AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/72775_comisarul_pentru_comert_al_ue_-_ttip_aduce_conditii_mai_bune_de_export_pentru_firmele_romanesti_in_sua.html