BankNews.ro - The Business Republic

Moneda euro la 15 ani de la aparitie
Economie | Data Publicarii: 04-01-2017

Istoria euro incepe de la schitarea proiectului, cu Tratatul de la Maastricht (1992), care stabilea ca aceia care vor dori sa faca parte din club vor trebui sa indeplineasca niste obiective clare: deficitul national sa nu depaseasca 3% din PIB si gradul de indatorare sa nu fie mai mare de 60%. 
In 1998 a aparut Banca Centrala Europeana si s-a stabilit un curs de schimb fix pentru monedele ce au disparut in raport cu euro iar, in 1999, moneda a inceput sa devina o realitate in Belgia, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda. In 2001, a fost inclusa in club si Grecia, care anterior fusese respinsa, si, zece ani mai tarziu, a devenit epicentrul celei mai grave crize existentiale a monedei unice.
Cel mai prost an pentru euro a fost 2012, cu al doilea pachet de salvare pentru Grecia, care, trei ani mai tarziu, dupa venirea la putere a premierului Alexis Tsipras (Syriza), a fost aproape de a deveni prima tara care iese din club.
In prezent, euro este folosit in 19 dintre cele 28 de tari membre ale UE: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Romania si-a propus sa adopte euro in 2019, cand va prelua in premiera presedintia Consiliului Uniunii Europene. Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca anul 2019, termenul vehiculat initial pentru aderarea Romaniei la zona euro este "nerealist" si ca tara noastra nu are o tinta fixa.
Euro, care in primul an le permitea europenilor sa calatoreasca in SUA cu o moneda avantajoasa, acum este aproape de paritatea cu bancnota verde, dupa ce, pe 15 decembrie, a scazut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani in raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).
Potrivit analistilor, in spatele acestei deprecieri a euro a stat anuntul Rezervei Federale a Statelor Unite privind majorarea dobanzii de referinta cu 25 de puncte de baza, pana la un interval cuprins intre 0,5 si 0,75%.
La 15 ani dupa ce a fost pus in circulatie in mod real, si lasand in urma concepte precum 'troika' si 'salvare', euro se confrunta acum cu 'fantome' precum 'brexit' si noile relatii de incerta cooperare economica intre Bruxelles si Washington, dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.
Divergentele dintre cetatenii tarilor creditoare si cei ai statelor debitoare, create in jurul euro si al salvarilor, exacerbate de fortele eurofobe, au fost benefice in mare masura partizanilor Brexitului, una dintre cele mai mari provocari cu care s-a confruntat moneda europeana. Desi Marea Britanie nu a adoptat euro, totusi orasul londonez este cel mai mare centru financiar al zonei euro.
De asemenea, protectionismul declarat si promovat al lui Donald Trump, noul presedinte al SUA precum si evolutiile pe piata petrolului care vor duce la aprecierea dolarului si vor pune presiune pe euro sa lupte pentru a mentine o anumita recuperare, cu siguranta nu vor netezi drumul monedei europene.

http://www.banknews.ro/stire/77078_moneda_euro_la_15_ani_de_la_aparitie.html