BankNews.ro - The Business Republic

Impactul bugetar brut al masurilor adopate de Guvern si previziunile Bancii Mondiale
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-01-2017

Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a declarat astazi, ca impactul bugetar brut al masurilor adoptate recent de Guvern si Parlament este de aproximativ 8,5 miliarde lei, potrivit evaluarilor Departamentului pentru Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale.
''In cadrul Departamentului pentru Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale au fost realizate o serie de calcule si evaluari, discutate si in cadrul intalnirii de astazi (miercuri, n.r.) de la Palatul Cotroceni. Potrivit acestor evaluari, masurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate saptamana trecuta de catre Guvern si Parlament. Acest impact se va adauga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern'', a precizat Cosmin Marinescu.
Potrivit consilierul prezidential, este esential ca bugetul Romaniei pentru 2017 sa fie unul ''solid si credibil'', motiv pentru care constructia bugetara trebuie sa fie una ''realista si care sa fie validata de dinamica evolutiilor economice din realitate''.
''De aceea este esentiala prognoza de crestere economica ce va fundamenta bugetul. Atragem atentia ca majoritatea prognozelor economice - Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala, BERD etc - iau in considerare un ritm de crestere diminuat semnificativ fata de 2016. Se stie ca anul 2016 a fost varful cresterii in toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat in economie anul trecut si care a ridicat cresterea economica la 4,8%'', a subliniat Cosmin Marinescu.
Pe de cealalta parte, prognozele Bancii Mondiale in raportul privind Perspectivele Economiei Globale arata o crestere economica ce se va situa anul acesta la doar 3,7%, dupa ce, in anul 2016 a avut un avans de 4,7%. De asemenea, Banca Mondiala prognozeaza cresteri de 3,4%, respectiv 3,2% ale economiei Romaniei in 2018 si 2019. Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, declara, la preluarea mandatului, ca programul de guvernare este fundamentat pe o crestere economica, in medie, de 5,5% pe an in urmatorii patru ani.
”In ciuda cresterii economice mai scazute la nivelul partenerilor comerciali si cresterii preturilor de import pentru produsele de baza, se preconizeaza ca ritmul de crestere va ramane constant in Europa Centrala. In cazul Romaniei, se estimeaza ca productia va creste la o rata de 3,7% comparativ cu rata de crestere de 4,7% inregistrata anul trecut”.
La nivel global, dupa valorile scazute inregistrate in anul post-criza precedent, in 2017, conform previziunilor Bancii Mondiale, cresterea economica mondiala va inregistra o intensificare moderata de 2,7%, pe masura reducerii obstacolelor care afecteaza activitatea tarilor exportatoare de produse de baza cu o economie de piata emergenta si in curs de dezvoltare, in timp ce nivelul cererii interne ramane robust in randul tarilor importatoare de produse de baza care opereaza in economiile emergente si in curs de dezvoltare.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca i-a cerut premierului Sorin Grindeanu un buget pentru 2017 sustenabil si solid, primind promisiuni ca Executivul se va incadra intr-un deficit sub 3% si va aloca 2% din PIB pentru aparare.

http://www.banknews.ro/stire/77201_impactul_bugetar_brut_al_masurilor_adopate_de_guvern_si_previziunile_bancii_mondiale.html