BankNews.ro - The Business Republic

Schimbari in programul Prima Casa
Finante-Banci | Data Publicarii: 02-02-2017

Programul "Prima Casa" a fost introdus in 2009, pe fondul unei crize financiare si a unei piete imobiliare blocate. De atunci si pana la finalul lui noiembrie 2016, statul a dat aproape 200 de mii de garantii in valoare de aproape 16 miliarde de lei. Suma totala a creditelor acordate de banci pentru cumpararea de locuinte depaseste 34 miliarde lei.
Guvernul propune pentru 2017 un plafon al garantiilor de numai 2,5 miliarde de lei. Proiectul de Hotarare presupune si diferentierea garantiilor, favorizand locuintele construite sau consolidate in ultimii 5 ani.
In curand, bancile vor primi fonduri noi pentru programul prima casa. Ministerul Finantelor ofera pentru 2017 2,5 miliarde de lei in garantii, fata de 2,94 miliarde de lei in 2016. Asta inseamna ca anul acesta bancile vor putea acorda credite intre 5 si 6 miliarde de lei. O noutate absoluta este diferentierea garantiilor pe care statul le pune la bataie, in functie de vechimea imobilului.
Daca pana acum statul garanta 50% din totalul creditului indiferent de tipul de locuinta, mai nou Ministerul Finantelor isi propune sa favorizeze locuintele noi si sa scada la 40% garantia acordata pentru imobile vechi.
Pentru locuintele noi, in caz de neplata statul se angajeaza sa despagubeasca banca cu 50% din totalul creditului. Cand vine vorba de o casa sau un apartament mai vechi, statul nu ii va da bancii mai mult de 40%. "Noi estimam ca vor fi scaderi intre 5 si 6% in medie. Vom avea imobile unde pretul va scadea pana la 10 % la imobile vechi”, spune Adrian Pandelescu, director in cadrul unei firme de brokeraj de credite.
Termenul de 5 ani presupune ca lucrarile de constructie sau consolidare au fost receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului. Ministerul Finantelor spera ca astfel va creste preferinta pentru locuinte noi, dar si ca piata constructiilor se va dezvolta.
"Conform strategiei programului "Prima casa”, se propune ca, pentru anul 2017, sa fie aprobata alocarea unui plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 2.500 milioane lei. Pentru simplificarea proceselor si evitarea birocratizarii excesive a acestora, se propune preluarea de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a sarcinii de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege in cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul programului "Prima casa”, se arata in nota de fundamentare.
"Propunem astfel ca, in cazul lichidarii creditului garantat in cadrul Programului prin rambursarea integrala a soldului finantarii garantate, anticipate sau la termen, FNGCIMM sa fie mandatat sa isi exprime acordul in numele si in contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea radierii ipotecii legale si a interdictiilor inscrise in cartea funciara a locuintei achizitionate/construite in cadrul Programului", se mentioneaza.

http://www.banknews.ro/stire/77512_schimbari_in_programul_prima_casa.html