BankNews.ro - The Business Republic

CCR a decis: Legea conversiei creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala
Finante-Banci | Data Publicarii: 08-02-2017

Curtea Constitutionala Romana a decis astazi, 7.02.2017, ca Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric este neconstitutionala. S-a considerat ca solutia adoptata de Camera Deputatilor privind conversia la cursul de la data incheierii contractului este gresita si nu respecta conventiile europene, a declarat presedintele CCR, Dorneanu, adaugand si ca s-a incalcat principiul bicameralismului, forma adoptata de Senat fiind modificata de Camera Deputatilor aproape la toate articolele.
Proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 18 octombrie 2016. Potrivit actului normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Sesizarea a fost trimisa de Guvern la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.
Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului. Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei de finante-banci la acel moment, in prezent ministru al Finantelor, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.  
"Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a stabilit ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive. Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta substantiala. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redactat-o initiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modifcate practic aproape toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci cand se schimba si obiectul - obiectul nu s-a schimbat, dar s-au schimbat toate solutiile in mod substantial - se considera ca s-a incalcat principiul bicameralismului. Faptul ca a doua Camera, respectiv Camera Deputatilor este decizionla, nu inseamna ca poate sa adopte legea intr-un mod numai ei propriu pentru ca trebuie sa tina cont de expresia textelor pe care le-au adoptat cei din prima Camera”, a spus Valeriu Dorneanu.
La jumatatea anului trecut erau circa 51.000 de debitori, persoane fizice cu credite in franci elvetini, care aveau, aproximativ, 54.000 de astfel de credite. La momentul actual un franc elvetian este cotat la 4,2139 lei, aroape dublu fata de cand au fost accesate aceste credite.
Mugur Isarescu a declarat urmatoarele: "Este o decizie corecta. Trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca legat de cei care au credite in franci elvetieni solutia este prevazuta in Codul civil, la capitolul de impreviziune. Se pot gasi solutii prin negocieri bilaterale asa cum, de altfel, in ultimii ani a sugerat si BNR ca fiind calea realizabila pentru a se ajunge la o solutie de impartire a poverii", a aratat Isarescu.

http://www.banknews.ro/stire/77610_ccr_a_decis_legea_conversiei_creditelor_in_franci_elvetieni_este_neconstitutionala.html