BankNews.ro - The Business Republic

Mircea-Titus Dobre: Avem 73 de acte care reglementeaza turismul; Legea Turismului trebuie facuta impreuna cu asociatiile profesionale
Economie | Data Publicarii: 17-02-2017

Legea Turismului este foarte necesara, in conditiile in care acum exista 73 de acte care reglementeaza turismul, dar trebuie facuta impreuna cu asociatiile profesionale, a declarat, vineri, ministrul de resort, Mircea-Titus Dobre, la Targul de Turism al Romaniei (TTR) de la Romexpo.

'La Ministerul Turismului nu a fost o colaborare între privat și stat. A, că s-au întâlnit asociațiile de profil și au discutat...Vorbim de Legea turismului, de exemplu. Am un biblioraft pe birou. Am înțeles că povestea a fost cam așa: s-au întâlnit reprezentanții statului cu cei ai asociațiilor de profil. Cei de la ANT au spus celor din privat să facă legea așa cum o doresc. Am înțeles că, după o perioadă destul de lungă, asociațiile s-au prezentat cu un draft, au spus că așa ar trebui să arate legea, iar ANT trebuia să completeze. Păi, să facem totul de la cap la coadă. Eu mi-am asumat un program de guvernare pe care l-am scris singur, nu mi l-a dat nimeni mură în gură, pe notițele luate de la asociații. Clar, nu este complet, dar sunt niște lucruri care se pot implementa', a spus ministrul Mircea-Titus Dobre, într-o conferință dedicată turismului medical.

El a subliniat că și-a asumat Legea Turismului, deși nu știa în ce stadiu se află aceasta, și a apreciat că poate fi gata până la 1 iulie 2017, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.

'Avem 73 de acte care reglementează turismul și cred că s-ar mai putea face, că suntem buni la inventat acte normative, să facem act la act. De aceea, mi-am asumat să desființăm acele 73 de acte normative, să le abrogăm și să facem o lege a turismului. Ok, dacă nu se pot abroga toate HG-urile, păstrăm ce este important, ce nu se poate introduce în lege, dar haideți să ne așezăm la masă și să rezolvăm aceste lucruri! Știu, o lege nu va mulțumi toate entitățile din România, dar trebuie făcută și respectată', a spus Mircea-Titus Dobre.

Șeful de la Turism a făcut referire și la un Master Plan de Dezvoltare Turistică, despre care "a auzit' că ar viza perioada 2007-2026. Ministrul Turismului apreciază, însă, că acest Master Plan 'de fapt nu există legal".

"Nu există temeiul legal de realizare al lui, deși se introduce în fundamentarea unor alte acte normative', a adăugat ministrul.

Mircea-Titus Dobre le-a cerut reprezentanților segmentului balneo să facă un plan cu pașii de urmat pentru dezvoltarea turismului medical, în ansamblul său.

'La minister plecăm de la zero. Nu am auzit de vreo strategie pe turism de sănătate. Cred că cei din industrie trebuie să discute cu noi, să vedem ce strategii să aplicăm. Să nu credeți că o instituție publică centrală a statului român le știe pe toate. Cred că politica turismului, în general, trebuie făcută împreună cu cei care sunt implicați în mod direct. Eu, de exemplu, aflu acum că există o asociație a turismului medical, sau SPA România', a arătat oficialul.

Ministrul Turismului a menționat că dorește să acorde o atenție specială promovării României în străinătate, pentru Europa, zona țărilor nordice fiind punctul țintă.

'Eu mă gândeam să acordăm o atenție mai mare, pe extern, în ceea ce privește promovarea în țările nordice. La ora actuală am patru posturi suplimentare pentru reprezentanți și deschiderea de birouri de turism. Trebuie să stabilim, împreună, prioritățile. Mă gândeam la nordul Europei, unde nu avem nimic acum, unde chiar nu existăm. Sau existăm meteoric, la câte un târg. Vă spun sincer că și participarea aceasta cu un stand de 9 metri pătrați, în care se înghesuie câteva agenții, nu este eficient. Bașca, nici materialele de promovare pe care le avem nu sunt de Doamne-ajută', a mai spus Dobre.

Oficialul de la Turism a solicitat o colaborare bună între stat și privat, subliniind că fiecare parte trebuie mai întâi să ofere și apoi să ceară.

Reprezentanții asociațiilor din sectorul turismului medical au cerut, cu acest prilej, facilități fiscale pentru investiții în baze de tratament moderne, implementarea unor tichete de sănătate pentru pensionari, dar și crearea unui brand autentic pentru segmentul balnear românesc.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/77761_mircea-titus_dobre_avem_73_de_acte_care_reglementeaza_turismul_legea_turismului_trebuie_facuta_impreuna_cu_asociatiile_profesionale.html