BankNews.ro - The Business Republic

INTERVIU Eric Stewart (AMRO): Incerc sa conving companiile americane ca in Romania este un mediu de business pro SUA
Economie | Data Publicarii: 17-02-2017

Guvernul este principalul factor de promovare pentru Romania, deoarece investitorii americani se uita la taxe, stabilitate, predictibilitate si eficienta, iar concurenta este acerba intre tarile din regiune, afirma Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman (AMRO), intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa AGERPRES.

Acesta susține că există oportunități de investiții pentru companiile americane în industria de apărare, energie, agricultură și sănătate, în condițiile în care vom asista la o reorientare a administrației Trump către Europa.

Eric Stewart a anunțat că la finele lunii martie AMRO va organiza o misiune economică în România cu participarea a 10-12 mari companii americane, unele dintre ele prezente deja în România, care vor lua în considerare noi oportunități de investiții pe piața românească.

În ceea ce privește eliminarea vizelor pentru români, șeful AMRO consideră că 2017 este cel mai bun an pentru a cere administrației Trump acest lucru.

Pe de altă parte, Stewart consideră că protestul împotriva corupției care a avut loc în România în ultima perioadă "este un lucru foarte sănătos" și încurajează Guvernul României să meargă mai departe, "să rezolve problema și să avanseze cu o agendă pozitivă".

AGERPRES: La finele lunii martie, Consiliul de Afaceri Americano-Român va aduce la București o delegație din care vor face parte și directori ai unor mari companii din SUA. Concret, despre ce este vorba?

Eric Stewart: Cel mai probabil va fi vorba de 10-12 mari companii americane. Multe dintre ele vor fi companii care fac deja afaceri în România. Unii dintre investitorii actuali vor lua în considerare noi investiții, care sunt foarte importante.

AGERPRES: Vor fi și nume noi?

Eric Stewart: Da. Desigur. Dar nu vă pot dezvălui încă despre cine este vorba. Dar dacă vă uitați la lista companiilor care sunt membre ale Consiliului de Afaceri Americano — Român (AMRO), multe dintre acestea se regăsesc pe listă. În ceea ce privește noile companii, nu vă pot dezvălui numele, dar este vorba despre mari companii americane care sunt foarte serioase cu privire la investițiile în România. După ce administrația Trump va începe să funcționeze la capacitate maximă, pentru că acum abia au trecut câteva săptămâni de la inaugurare, cred că vom putea promova o componentă economică mai robustă a relației. Componenta strategico-militară a relației a fost întotdeauna foarte puternică, dar trebuie să facem și componenta economică și comercială la fel de puternică. În acest sens, vom încuraja și companiile românești să vină în SUA.

AGEPRES: Ce planuri aveți pentru creșterea investițiilor americane în România, în contexul în care SUA nu se află printre principalii investitori în țară?

Eric Stewart: În prezent, SUA sunt al 11-lea mare investitor în România. Aceasta nu este poziția pe care ne-am dori să fim. După cum știți, SUA vor să fie pe primul loc, dar suntem departe de acesta și avem foarte multe de făcut. Continuăm să avem investiții semnificative, dar nu la potențialul pe care ni l-am dori. În cadrul întâlnirilor mele cu reprezentanții Guvernului român i-am întrebat, în mod concret, care sunt planurile noului Guvern și care sunt oportunitățile pentru companiile americane pentru a face mai multe afaceri în România? Printre domeniile unde există mai multe oportunități pentru noi să investim sunt domeniul apărării, evident având în vedere că Executivul a majorat bugetul pentru apărare la 2% din PIB, domeniul energiei, agriculturii și sănătății. Acestea sunt domeniile care, în opinia noastră, ofertă cele mai mari oportunități. AGERPRES: Care este principalul obstacol cu care se confruntă companiile americane când vor să investească în România? Cum considerați că se poate schimba acest lucru?

Eric Stewart: Principalul obstacol îl reprezintă concurența. Atunci când companiile americane vor să facă investiții au la dispoziție 200 de țări din întreaga lume când vine vorba să analizeze condițiile de investiții. Aceasta este o componentă importantă. Trebuie să concureze și trebuie să fie agresivi. Până de curând, Guvernul român nu avea cu adevărat o Agenție de promovare a investițiilor. În ultimii ani a adoptat o abordare mai robustă și speranța mea este că autoritățile vor continua să o facă mai robustă.

Am avut miercuri (15 februarie n.r.) o întâlnire cu ministrul Economiei, care, din câte am înțeles, este responsabil și de Mediul de Afaceri, și l-am încurajat să vină să promoveze România. Noi vă putem ajuta să promovați România, aceasta face parte din misiunea noastră la Washington, dar Guvernul trebuie să ne ajute să putem face acest lucru, deoarece Guvernul este principalul factor de promovare pentru România. Iar concurența este dură. Sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, multe țări din regiune unde investitorii se uită la mărime, taxe, stabilitate, predictibilitate, eficiență. Acestea sunt lucrurile la care România trebuie să se uite. Însă, la fel ca și în SUA, nu este ceva care este stabilit odată pentru totdeauna ci este nevoie de predictibilitate. Acestea sunt în opinia noastră unele din cele mai mari obstacole. Plus distanța. Există o distanța semnificativă între țările noastre.

AGERPRES: Care sunt recomandările Consiliului de Afaceri Americano — Român (AMRO) cu privire la prioritățile viitoare în relațiile economice bilaterale?

Eric Stewart: Planurile mele sunt ca luna viitoare, când vom reveni la București cu o delegație de oameni de afaceri, să anunțăm o foaie de parcurs pe care o vom înmâna președintelui Trump (președintele SUA, Donald Trump n.r) și premierului Grindeanu (premierul României, Sorin Grindeanu n.r) în speranța că guvernele celor două țări se vor concentra pe acest lucru. Dar cred că unele domenii unde am dori să vedem un angajament mai mare sunt misiunile comerciale. Am dori să vedem mai multe misiuni comerciale venind în SUA, vrem să aducem mai multe misiuni în România. Acesta este un domeniu în care am dori să vedem mai multă interacțiune. Este un lucru normal pentru ambasadori sau pentru guverne să își promoveze țara.

Noi vrem să facem mai mult pentru a ajuta companiile care sunt deja aici să devină ambasadori pentru România. Aceste companii sunt deja aici, au investit, sunt mulțumite. Ar trebui să utilizăm această relație pentru a încuraja alte companii să vină și să facă afaceri în România. Aceasta va fi o parte a strategiei noastre în lucru cu cele două guverne. Însă, în momentul actual, pentru că administrația Trump este abia la început, este dificil să ai sprijin din partea americană, pentru că nu avem încă un secretar al Comerțului confirmat. Trebuie mai întâi să punem la punct partea politică. Dar o mare parte a planului nostru va fi să facem lobby pe lângă cele două guverne să pună un accent mai mare pe această relație. Având în vedere prognozele privind creșterea PIB-ului României, care ar urma să înregistreze unul dintre cele mai puternice ritmuri de creștere din Europa, are sens pentru noi să punem un accent mai mare pe România.

AGERPRES: Credeți că Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) este în pericol având în vedere actualele politici ale administrației Trump?

Eric Stewart: Da. Cred că există pericolul să fie anulat. Evident Parteneriatul Trans-Pacific (TTP) a fost rupt, președintele Trump a spus foarte clar că vrea un Tratat de liber schimb nord-american (NAFTA) nou și îmbunătățit. În consecință, am văzut foarte clar care sunt intențiile președintelui în aceste zone. Nu am auzit prea multe lucruri concrete despre Europa sau despre care va fi soarta Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). În sine, TTIP presupune negocieri foarte dificile. Cred că unele dintre grupurile de afaceri de la Washington, inclusiv în ceea ce mă privește, vor încuraja continuarea negocierilor. Unii dintre membrii administrației Trump au spus că sunt foarte interesați de negocierea unui acord bilateral cu Marea Britanie. Este bine, dar va mai dura ceva timp până când Marea Britanie se va separa complet de Uniunea Europeană și asta va avea la rândul său un impact asupra negocierilor. În opinia mea, chiar dacă negociem ceva care, chiar dacă nu acoperă toate aspectele comerciale ci doar lucrurile de bază și elimină tarifele să cădem de acord asupra armonizării standardelor și reglementărilor. Chiar dacă negociem un acord minimal, poate avea un impact de miliarde de dolari, și rezultate și pentru americani și pentru europeni.

Încurajarea mea către administrația de la Washington și către europeni este să nu renunțe. Eu consider că vom vedea o reorientare a administrației Trump către Europa. Administrația Obama s-a îndreptat puternic spre Asia. Nu aș fi surprins dacă vom vedea cum administrația Trump pivotează spre Europa. Din nou însă, la momentul actual, nu avem un reprezentant pentru Comerț al SUA, nu avem un secretar pentru Comerț astfel că este greu pentru ei să prezinte o strategie completă la acest moment. AGERPRES: În acest context, credeți că este mai bine pentru România că a ajuns un republican la Casa Albă?

Eric Stewart: Este un pic incorect pentru mine să răspund pentru că am lucrat pentru administrația George W.Bush și am petrecut mult timp în România. Am făcut multe deplasări în București lucrând pentru președintele Bush și la acel moment se punea accent pe România și Europa Centrală, pentru că țările încercau să se alăture NATO și Uniunii Europene. Era un mare potențial de creștere aici. În mod clar administrația Obama s-a concentrat mai mult pe Asia. În plus, un alt aspect este că în ultimii 10 ani România, Polonia și țările din regiune au crescut, s-au europenizat și au devenit mai integrate. Astfel că sunt mai puține ajutoare oferite de SUA, mai puține programe, pentru că ați ajuns la un nivel la care aceste instrumente nu mai sunt la fel de necesare ca în trecut, când erați o economie de piață tânără. Nu pot spune cu siguranță care sunt planurile pentru administrația Trump, pentru că este foarte nouă, dar în opinia mea este vorba despre un Cabinet care este plin cu generali și aceștia știu ce poate face România pentru SUA, dar și foarte mulți congresmeni care ocupă poziții în Cabinet și mulți dintre ei știu ce face România pentru SUA. Sunt optimist că putem avea un parteneriat puternic și o întărire a relațiilor bilaterale sub această administrație ceea ce cred că se va concentra foarte mult pe partea militară, politică, dar și pe partea comercială și economică.

AGERPRES: Credeți că este posibil ca vizele pentru cetățenii români să fie eliminate în curând?

Eric Stewart: Curând? Probabil nu. În opinia mea, cred că problema nu este legată de România, Polonia sau alte țări care sunt în afara Visa Waiver, ci de programul în sine. Sunt mulți membri ai Congresului cărora nu le place programul în sine și ideea de a adăuga mai mult, la ceva ce nu îți place, este foarte dificil. Sincer, nu cred că administrația Trump are o poziție la acest moment, cred că este prea devreme pentru ei să știe care este poziția lor. Dar dacă românii vor să facă din asta o componentă cheie a relației bilaterale ar trebui să o ceară și să o facă devreme. 2017 este cel mai bun an pentru elaborarea legislației în America, pentru că în 2018 o parte a membrilor Congresului vor fi realeși, astfel că vor fi alegeri, din nou. Acesta este un an fără alegeri și e critic. Dar va trebui ca românii și polonezii să vină în SUA și să spună că aceasta este o prioritate pentru eiși vor trebui să spună curând acest lucru.

AGERPRES: În ultimele două săptămâni în România au avut loc proteste împotriva corupției. Cum au fost percepute aceste proteste la Washington?

Eric Stewart: Avem proteste și noi în Washington, nu sunteți singuri. Avem proteste și ordine executive și la Washington. Cred că oamenii care înțeleg România și vin aici, ca mine, se uită la aceste proteste și zic: oamenii au vorbit, sunt nefericiți cu ceea ce a făcut Guvernul și în loc să zică că așa merge treaba și să își vadă de treaba lor, ei zic nu, ne vom exprima. Cred că este foarte sănătos și am avut întâlniri cu membri ai Guvernului României și le-am zis că este un lucru foarte sănătos și sper că politicienii au înțeles mesajul clar, au ascultat mesajul și corectează acțiunile pe care le-au luat. Mai important, sunt mândru de români pentru ce au făcut, a fost foarte pașnic și atâta timp cât rămân așa, e un lucru bun. Încurajez Guvernul României să meargă mai departe, să rezolve problema, să avanseze cu o agendă pozitivă, să ne arate care este aceasta și, din ce am auzit, că va fi una pro business, sper că vor veni mai multe companii și investiții. AGERPRES: Concret, care este misiunea Consiliului de Afaceri Americano — Român pentru companiile autohtone?

Eric Stewart: O misiune importantă pentru AMRO, ca organizație, este când miniștri, președintele, primul ministru vin la Washington, îi găzduim, creăm un dialog cu mediul de business. De asemenea, am petrecut mult timp lucrând cu guvernul nostru, Casa Albă, Departamentul pentru Comerț, Departamentul de Stat și Congresul, asigurându-ne că înțeleg cât de importantă este această relație cu România și că înțeleg prioritățile. Noi vrem să fim un ajutor pentru companiile românești să înceapă să se uite la piața americană, pentru că asta va ajuta la echilibrarea relației într-un mod sănătos. Cred că va dura ceva timp pentru ca firmele românești să ajungă în SUA. Sunt conștient că piața SUA este mare și companiile românești nu știu de unde să înceapă. Dar acum Guvernul SUA are unelte să ajute aceste companii. Vrem să promovăm și să ajutăm companiile românești să aibă succes în SUA, pentru că asta va ajuta la întărirea parteneriatului.

AGERPRES: Ați venit de mai multe ori în România. Ce vă atrage cel mai mult?

Eric Stewart: Faptul că 80% dintre români au sentimente pozitive față de SUA, este extraordinar. În alte părți din Europa nu ești la fel de bine primit. Încerc să conving companiile americane că aici este un mediu de business pro-SUA. Numărul de țări în care oamenii simt pentru SUA ce simt și românii devine din ce în ce mai mic. Deci trebuie să păstrăm relațiile speciale și prietenia cu România. Sper că voi convinge administrația Trump să recunoască că e real. Mă bucur că sunt aici, îmi place să vin în România și sper că va ajuta la dezvoltarea relațiilor.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/77762_interviu_eric_stewart_amro_incerc_sa_conving_companiile_americane_ca_in_romania_este_un_mediu_de_business_pro_sua.html