BankNews.ro - The Business Republic

Dragos Anastasiu (AHK): Romania a crescut mult, mai ales in ultimii 15 ani, dar nu s-a dezvoltat
Economie | Data Publicarii: 28-03-2017

Romania a crescut mult, mai ales in ultimii 15 ani, dar nu s-a dezvoltat, iar tot ceea ce s-a intamplat in zona de infrastructura a oraselor a fost "by chance" si nu pentru ca am planificat sa se intample asa, a declarat, marti, Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania), la a cincea editie a conferintei "Cities of Tomorrow #5: Regiuni, orase&comunitati competitive".

"În acești 70 de ani putem spune că România a crescut mult, mai ales în ultimii 15 ani, dar nu s-a dezvoltat. România și multe orașe au crescut "by chance". S-au întâmplat multe lucruri pentru că s-au întâmplat și nu pentru că am planificat să se întâmple așa. Dacă vă uitați în zona de infrastructură a orașelor, în zona de life-style și turism, poate îmi veți da dreptate. Cu toate acestea, după 70 de ani de boli destul de grave, România arată bine și este o șansă mare pentru noi ca drumul pe care îl apucăm acum să fie cel corect atât în ceea ce privește dezvoltarea generală cât și dezvoltarea orașelor", susține președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Acesta a prezentat contextul în care se află acum România, care este valabil și pentru "orașele, comunele sau satele în care trăim", respectiv un moment de cotitură după aproape 70 de ani în care ne-am confruntat cu "diferite boli destul de grave precum comunismul, dictatura, incompetența, nepotismul și corupția".

"Noi cei care trăim în România simțim că această țară se află într-un moment de cotitură, la răscruce poate, după aproape 70 de ani în care noi toți ne-am confruntat cu diferite boli destul de grave și aș numi comunismul, dictatura, incompetența, nepotismul, corupția. După acești 70 de ani, cred că noi suntem ca un organism la pubertate și cu toții știți că această perioadă nu e tocmai ușoară în viața unui om, că se produc schimbări profunde interne, tulburi, lupte între vechi și nou. O parte a organismului dorește să rămână așa cum a fost, pentru că este mai comod și pentru că este o obișnuință, dar o altă parte a organismului își dorește să se dezvolte și dorește altceva", a precizat Dragoș Anastasiu.

În opinia acestuia, societatea românească dorește în momentul de față un alt mod de a face lucrurile, iar manifestările din ultimele două luni ale societății civile arată faptul că "România este într-un proces de luptă între un mod vechi de face lucrurile și un alt tip pe care și-l dorește".

"Cred că acest proces intră într-o fază decisivă. Acesta este contextul în care ne aflăm în România. În același timp, acest lucru este valabil și pentru orașele, comunele sau satele în care trăim (...). AHK și-a propus ca în acest proces, în acest moment, să nu fie spectator, să fie actor, să joace pe teren pentru că noi credem că "best-practice" din Germania, cunoștințele și experiențele pe care germanii le-au avut în ultimii 25 de ani ne ajută pe noi, România, foarte mult. Nu trebuie să copiem totul orbește, trebuie să adaptăm condițiilor din România, pentru că ar fi poate nesăbuit să încercăm să redescoperim roata, apa calda și mersul pe jos", a precizat președintele AHK România.

În context, Anastasiu a subliniat importanța proiectului Econet — o platforma de informare, networking & marketing în domeniile construcții, energie și mediu, încurajând participanții să fie activi și să interacționeze pe această platformă.

"Econet își propune să fie o platformă de inspirație și de informare în zona de green-tech și dezvoltare sustenabilă și vă invităm să fiți parte activă a acestei platforme. Vă dorim activi și interactivi pentru că vom premia interactivitatea și vom oferi celui mai activ dintre participanți câteva zile într-un loc minunat din România, în Delta Dunării", a mai spus președintele AHK România.

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) organizează marți cea de-a cincea ediție a conferinței "Cities of Tomorrow', eveniment recunoscut pe plan național ca fiind unul de referință, dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale, care, anul acesta, a adus în prim plan tema competitivității. La eveniment participă peste 300 de persoane provenind atât din mediul public, cât și cel privat.

"Cities of Tomorrow' se dorește a fi o conferință publică de sensibilizare privind dezvoltarea economică sustenabilă, sarcinile și rolurile actorilor din mediul politic, de afaceri și din cadrul societății civile, dezvoltarea infrastructurii urbane și rurale, managementul orașelor (utilități publice, managementul traficului, clădiri eficiente energetic), integrarea zonelor centrale și istorice ale orașului, dar și a periferiilor și nu numai.

Camera de Comerț și Industrie Româno — Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane din România. Înființată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent circa 560 de firme membre și este cea mai mare cameră de comerț bilaterală din România. AHK România este actorul principal în cadrul relațiilor economice româno-germane și promovează de peste zece ani cu succes relațiile economice dintre cele două țări. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care le organizează, AHK România susține firmele germane la intrarea lor pe piața românească și, în egală măsură, este partener pentru companiile românești interesate de piața germană.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78311_dragos_anastasiu_ahk_romania_a_crescut_mult,_mai_ales_in_ultimii_15_ani,_dar_nu_s-a_dezvoltat.html