BankNews.ro - The Business Republic

Antalya are la dispozitie anual circa doua milioane de dolari pentru promovare (guvernator)
Economie | Data Publicarii: 19-05-2017

Trimisul special al AGERPRES, Oana Tilica, transmite - Antalya beneficiaza de un buget de circa doua milioane de dolari pe an pentru promovare, iar 12 milioane de turisti straini isi petrec anual vacantele in aceasta regiune, a declarat guvernatorul Antalyei, Munir Karaloglu.

"În ceea ce privește partea de promovare, dacă facem publicitate orașului, atunci Ministerul Turismului se ocupă de asta. Dacă facem o reclamă pe turismul în Antalya, se ocupă guvernatorul, primarii orașelor din regiune. Este fond pentru asta. Cam două milioane de dolari într-un an este bugetul pentru promovarea Antalyiei. Zilnic urmărim câți turiști ne vin și din ce parte. Din România, 450.000 — 500.000 de turiști vin anual în Turcia, iar 25% din aceștia ajung în Antalya", a precizat Karaloglu, într-o întâlnire cu ziariști din România.

În ceea ce privește investițiile în turism, acestea sunt făcute de sectorul privat.

"Investițiile în turism nu sunt făcute de către stat. În primul rând, sectoarele private fac investițiile în turism. Statul nu are nici hotel, nici plajă și nici aeroport. Până și aeroportul este privat. Avem două aeroporturi: cel din Antalya și cel de la Gazipașa, care sunt private. Dacă ar fi să dezbatem ce investiții ar face cineva pentru dezvoltarea Antalyei când vorbim de turism, atunci trebuie să vă spunem că orice sistem privat investește, adică tour-operatori, hotel, tot ce înseamnă operator privat. Pe asta se merge în dezvoltarea turismului în Turcia", a spus guvernatorul.

În privința turiștilor români, Munir Karaloglu spune că se văd creșteri în numărul celor care își fac vacanțele în Antalya, însă subliniază că "nu ne ajunge asta".

"În 2013 am văzut că sunt creșteri, dar nu ne ajunge asta, pentru că suntem două țări care au o cultură asemănătoare, geografie asemănătoare, istorie și relații asemănătoare. Vrem să vină mai mulți turiști români la noi în țară, pentru că suntem asemănători. Vrem mai mulți turiști români în Turcia, pentru că la prețurile și calitatea serviciilor oferite de Antalya nu vor putea face nicio vacanță în această lume. Așteptăm toți românii să vină în Antalya să aibă o vacanță perfectă cu prețurile și calitatea de aici. Eu îi asigur, în calitate de guvernator al Antalyiei, că vor pleca mulțumiți de vacanța din Antalya", a dat asigurări acesta.

Întrebat când a fost ultima dată în România, guvernatorul a spus că acest lucru s-a petrecut în urmă cu trei ani, însă a fost o vizită de stat, de investiții, nu o destinație de vacanță.

"Nu prea avem timp să mergem în vacanță. Noi muncim pentru ca turiștii care se află aici în vacanță să aibă condiții bune. Nu prea avem posibilitatea să ieșim din Antalya. În fiecare an în Antalya vin 12 milioane de turiști străini, deci avem foarte mult de muncă, mai ales vara, ceea ce înseamnă că eu nu pot să plec", a precizat el.

Munir Karaloglu a adăugat că i-ar plăcea să viziteze țările balcanice, în mod deosebit atrăgându-l România, Cehia și Ungaria.

Antalya atrage 60% din totalul turiștilor veniți în Turcia, în cele 2.400 de hoteluri din zonă, dintre care 380 de cinci stele. Guvernatorul Antalyei are în administrare toate stațiunile din zonă, cum ar fi Belek, Alania, Side, Antalya și Kemer.

Turismul aduce direct 4,7% din produsul intern brut al Turciei, potrivit World Travel and Tourism Council, dar contribuția totală, luând în considerare activitățile conexe, este estimată la 12% din PIB. Aproape 600.000 de oameni lucrează în acest sector, care aduce Turciei peste 32 de miliarde de dolari anual.

Încasările din turism ale Turciei au fost în 2014 de 35 de miliarde de dolari, iar ale Antalyiei s-au situat la 13-14 miliarde de dolari, respectiv 30-40% din total. În 2015, acestea s-au ridicat la 32 de miliarde de dolari, iar în 2016 s-au redus la 22,1 miliarde de dolari.

De asemenea, numărul vizitatorilor străini în Turcia s-a redus în 2016 cu 30%, la 25,3 milioane, față de 2015, după o serie de atacuri teroriste, în urma crizei diplomatice dintre Turcia și Rusia și a tentativei de puci din luna iulie, arată datele Ministerului turc al Turismului.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78782_antalya_are_la_dispozitie_anual_circa_doua_milioane_de_dolari_pentru_promovare_guvernator.html