BankNews.ro - The Business Republic

Parlamentul grec voteaza un nou pachet de masuri de austeritate
Economie | Data Publicarii: 19-05-2017

Parlamentul grec ar urma sa aprobe, in principiu, joi seara un nou pachet de masuri de austeritate, gratie carora autoritatile de la Atena spera ca vor putea incepe discutiile pentru restructurarea datoriei publice, informeaza AFP.

Pe termen scurt, un vot pozitiv în Parlament va permite deblocarea unei tranșe de șapte miliarde de euro din planul de asistență în vigoare (2015-2018), bani care vor servi în principal la rambursarea unor datorii de patru miliarde de euro către BCE la data de 20 iulie.

Pachetul de măsuri de austeritate ce urmează a fi supus joi votului cuprinde noi majorări de impozite și scăderi de pensii în valoare de 4,9 miliarde de euro, măsuri care ar urma să se aplice în perioada 2019-2020, cei doi ani care urmează după terminarea actualului plan de asistență. În replică, pachetul include și măsuri compensatorii pentru cei mai defavorizați, precum ajutoare pentru chirii și medicamente.

Pachetul ar trebui adoptat cu o majoritate strânsă, cele două partide din coaliția guvernementală, Syriza (stânga radicală a premierului Alexis Tsipras) și Anel (dreapta) avertizând deja că vor vota pentru.

Votul din Parlament vine însă la o zi după ce 18.000 de persoane au manifestat la Atena și Salonic (al doilea oraș al Greciei) și o grevă generală a fost declanșată la chemarea sindicatelor din sectorul public și privat. O nouă manifestație este prevăzută să aibă loc joi seara la Atena, chiar în fața Parlamentului.

Oficialii greci speră însă că aprobarea măsurilor de austeritate va permite deblocarea unei noi tranșe din planul de asistență cu ocazia reuniunii din 22 mai a miniștrilor de Finanțe din zona euro (Eurogrupul). În plus, Grecia mizează pe această reuniune pentru a obține angajamentele clare din partea partenerilor cu privire la restructurarea datoriei publice a Greciei (179% din PIB). De asemenea, Guvernul grec ar dori ca obligațiunile grecești să poată fi incluse în programul de achiziții de active al Băncii Centrale Europene, pentru a putea reveni pe piețele de obligațiuni și a se finanța.

"Dacă Parlamentul aprobă joi măsurile, iar Eurogrupul decide ceva mai precis cu privire la sustenabilitatea datoriei, atunci cred că comitetul executiv al BCE va propune ca acest subiect să fie discutat în consiliul guvernatorilor. Grecia are nevoie să revină pe piețe la finalul programului actual", a spus guvernatorul Băncii centrale a Greciei, Yannis Ristournas.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78783_parlamentul_grec_voteaza_un_nou_pachet_de_masuri_de_austeritate.html