BankNews.ro - The Business Republic

Chiritoiu: Consiliul Concurentei promite ca va face mai repede si mai bine ce a facut si pana acum
Economie | Data Publicarii: 19-05-2017

Consiliul Concurentei si-a propus pe viitor sa aiba rezultate si mai bune, in urma experientei acumulate in cei 20 de ani de existenta si ca urmare a credibilitatii pe care si-a creat-o in fata mediului de afaceri si a altor institutii publice, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului, in cadrul evenimentului de aniversare a 20 de ani de existenta a institutiei.

"În cei 20 de ani am aplicat amenzi de 574 de milioane de euro, în bună măsură menținute de instanțe. Am încheiat deja al doilea an când nu am mai pierdut niciun caz la Înalta Curte. Am avut un buget total de 150 de milioane de euro în acești ani de existență, așa că mi se pare că este un raport bun între ce a plătit statul și ce a primit sau ce a plătit contribuabilul și ceea ce a primit", a arătat șeful autorității de concurență.

Potrivit acestuia, economia românească a avut o creștere remarcabilă în ultimii 20 de ani, la care a contribuit și Consiliul Concurenței.

"Nu o spunem doar noi, ci avem date care să susțină acest lucru. Pe baza metodologiei pregătite de OECD, Academia de Studii Economice a estimat, uitându-se la cele mai importante 19 decizii ale noastre, deci nu la toate, ci au selectat 19 cele mai semnificative, au estimat un beneficiu total pentru consumatori rezultat din prețuri mai reduse de un miliard de euro. Poate nu surprinzător, impactul cel mai mare s-a văzut în zona de telecomunicații, dar și în comercializarea carburanților, comerțul alimentar, cel cu medicamente, serviciile bancare și asigurările", a mai spus Chirițoiu.

El a arătat că aceste rezultate au fost posibile și odată cu îmbunătățirea funcționării instituției.

"În ceea ce privește legislația românească din sectorul concurenței, aceasta este bazată pe bunele practici din țările europene cele mai avansate. Zona unde mai trebuie să lucrăm este cea legată de resursele financiare, de garantare a resurselor pentru desfășurarea activității. Doamna comisar (comisarul european pe probleme de concurență, Margrethe Vestager, n.r.) a lansat acum inițiativa de a armoniza, de a întări puterile autorităților de concurență din Europa și este un demers pe care noi îl sprijinim și sperăm că va fi și votat în cadrul președinției românești Consiliului, care urmează peste doi ani", a continuat președintele Concurenței.

Potrivit acestuia, instituția se va concentra în continuare pe cazurile care au cel mai mare impact economic.

"Vă promitem ce a fost și până acum, dar accentuat, vom merge pe aceleași drumuri mai repede și mai bine. Avem un cadru legal bun, avem un personal bine pregătit care are deja experiență, avem relații de colaborare cu multe autorități, ne bucurăm de credibilitate în fața instituțiilor publice, Guvernul și Parlamentul sunt receptivi la sugestiile noastre. Ne vom concentra pe cazurile cu cel mai mare impact economic și astfel facem ca piețele să funcționeze mai bine și mediul de afaceri din România să fie atractiv pentru mediul de afaceri, fie că ei sunt români sau străini, în avantajul consumatorilor", a mai declarat Chirițoiu.

Consiliul Concurenței a generat economii de un miliard de euro pentru cetățenii români în cei 20 de ani de activitate pe care instituția îi împlinește în acest an, potrivit unui studiu realizat de Academia de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurență asupra 10 industrii-cheie din economia națională.

Cele 10 industrii analizate au fost: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, industria farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și profesii liberale.

Din beneficiile de peste un miliard de euro, peste jumătate au fost în sectorul telecomunicațiilor, respectiv 575 de milioane de euro, domeniu în care intervențiile Consiliului Concurenței prin investigațiile derulate sau prin propunerile de ajustare a legislației specifice și buna cooperare cu autoritatea de reglementare a pieței (ANCOM), au asigurat o piață concurențială de telecomunicații fixe și mobile comparativ cu alte state europene, servicii de calitate la prețuri rezonabile pentru consumatori, respectiv un grad mare de penetrare în rândul populației.

În sectorul comercializării carburanților, instrumentarea a două cazuri de cartel, finalizate cu sancțiuni, precum și monitorizarea permanentă a pieței au dus la elaborarea unui set de măsuri și sancțiuni pentru stimularea concurenței în domeniu, care au generat economii de 145 de milioane de euro, mai arată studiul ASE.

În domeniul energiei electrice, economiile au fost de 131 milioane de euro, în sectorul profesiilor liberale — 77,5 milioane de euro, în retail — 62,4 milioane de euro, în sectorul bancar — 57,2 milioane de euro, iar în industria farmaceutică — 18,6 milioane de euro.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a declanșat 345 de investigații, din care 51,8% reprezintă autosesizări.

Totodată, din 1997 până în prezent, instituția a aplicat amenzi în valoare de 574,8 milioane de euro, cele mai mari fiind aplicate în anul 2011, respectiv 294,1 milioane de euro. Peste 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă.

Bugetul autorității de concurență, în cei 20 de ani de funcționare, a fost de circa 158,7 milioane de euro.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/78790_chiritoiu_consiliul_concurentei_promite_ca_va_face_mai_repede_si_mai_bine_ce_a_facut_si_pana_acum.html