BankNews.ro - The Business Republic

Viktor Orban ii curteaza pe etnicii maghiari din afara Ungariei cu granturi si credite cu dobanzi reduse
Economie | Data Publicarii: 15-07-2017

Etnicii maghiari din Voievodina (Serbia) pot sa isi cumpere case si echipamente utilizand granturi si credite ieftine oferite de guvernul de la Budapesta, iar acest program ar putea fi un model pentru un program mai mare in Romania, informeaza Reuters.

În condițiile în care alegerile parlamentare din luna aprilie 2018 se apropie, premierul ungar Viktor Orban a decis să își extindă arsenalul politic și să îi includă și pe etnicii maghiari din țările vecine prin granturi și credite puternic subvenționate pentru micile afaceri.

Peste un milion de etnici maghiari trăiesc în Serbia, România și Ucraina. Ca un prim pas, Viktor Orban le-a dat etnicilor maghiar cetățenia ungară după victoria sa în alegerile din 2010, după care le-a acordat dreptul de vot. Acest lucru l-a ajutat pe Viktor Orban să câștige o majoritate parlamentară la alegerile din 2014, grație sprijinului oferit de etnicii maghiari din țările vecine.

"Au grijă de noi. Este un sentiment foarte plăcut", a declarat Antal Kracsun, care trăiește în Cantavir, Serbia, și care a beneficiat de un grant de 800.000 de dinari (7.600 de dolari), grație unui program transfrontalier adoptat de guvernul de la Budapesta pentru etnicii maghiari din țările vecine, bani cu care a putut să își cumpere noi echipamente pentru atelierul său de sudură. Kracsun a adăugat că intenționează să voteze cu partidul Fidesz al premierului Viktor Orban la alegerile din aprilie 2018 pentru măsurile pe care le-a adoptat în favoarea etnicilor maghiari din afara Ungariei.

Programul de stimulare pe trei ani în valoare de 50 de miliarde de forinți (185 milioane de dolari) lansat de Viktor Orban pentru etnicii maghiari din Voievodina ar putea fi un model pentru un program mai mare în România, care găzduiește cea mai mare comunitate de etnici maghiari. Cei care aplică cu succes pentru un astfel de grant, banii sunt distribuiți printr-o fundație locală care are legătură cu Ministerul ungar de Externe, care susține că principalele obiective ale programului sunt sprijinirea familiile și micilor firme și să ajute etnicii maghiari să rămână în locurile unde s-au născut.

"Acest program face parte evident dintr-un concept strategic mai larg lansat în urmă cu șapte ani și cred că va continua. Sunt sigur că îi va motiva pe oameni să se implice mai activ în aspectele care vizează comunitatea maghiară", a declarat secretarul de stat adjunct Peter Kiss-Parciu.

În următoarea fază a programului, divizia din Serbia a grupului bancar ungar OTP va oferi credite pentru micile afaceri ale etnicilor maghiari pentru proiecte în valoare de peste o jumătate de milion de euro în agricultură sau industrie. Aproape 30 de astfel de proiecte sunt analizate în prezent, a precizat Kiss-Parciu, adăugând că grație subvențiilor oferite de guvernul de la Budapesta companiile se vor împrumuta la o dobândă de 1-2%, mult sub dobânda de bază din Serbia, care este de 4%.

Adjunctul directorului general de la OTP, Laszlo Wolf a declarat pentru Reuters că OTP vrea să își majoreze cota de piață din Serbia și România și este posibil să facă acest lucru prin achiziții.

Ultimele sondaje de opinie arată că partidul Fidesz al premierului Viktor Orban este favorit să rămână la putere în 2018, iar analiștii susțin că etnicii maghiari din statele vecine ar putea să îl ajute pe Viktor Orban să câștige două treimi din locurile din Parlament.

Însă nu toată lumea este fericită. Socialiștii ungari, care sunt mult în urma Fidesz în sondajele de opinie, susțin că Viktor Orban îi utilizează pe etnicii maghiari de peste hotare ca un instrument în scopurile sale politice și de asemenea au criticat programul de stimulente pentru lipsa sa de transparență. În plus, luna trecută tabloidul Kurir din Serbia a publicat un articol cu titlul "Orban a cumpărat Voievodina".

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/79593_viktor_orban_ii_curteaza_pe_etnicii_maghiari_din_afara_ungariei_cu_granturi_si_credite_cu_dobanzi_reduse.html