BankNews.ro - The Business Republic

Consiliul Concurentei: UNNPR a abrogat unele prevederi din Codul deontologic care ridicau suspiciuni
Economie | Data Publicarii: 15-07-2017

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a abrogat unele prevederi din Codul deontologic care ridicau suspiciuni de distorsionare a concurentei, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Concurentei remis, vineri, AGERPRES.

Instituția a pus în dezbatere publică propunerea de angajamente formulată de UNNPR în cazul care face obiectul unei investigații declanșate de autoritatea de concurență pe piața serviciilor notariale.

'Prin Hotărârea nr. 9/2015, UNNPR a adoptat un Cod deontologic, care cuprinde anumite elemente de natură a crea îngrijorări din punct de vedere concurențial. Acestea se referă la modalitatea de fixare și de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricții privind publicitatea individuală, inclusiv în ceea ce privește informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate, respectiv în ceea ce privește popularizarea unor modele de acte și proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluții pentru spețe concrete', se arată în document.

În opinia Consiliului Concurenței, existența acestor practici care au fost interzise prin Hotărârea nr. 9/2015 are efecte benefice asupra onorariilor plătite de clienți pentru serviciile și procedurile notariale.

'Având în vedere că, prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 46/C/2011 sunt fixate limite minime ale onorariilor notariale, interzicerea oricăror facilități la plata acestora sau a fidelizării clientului ar restricționa suplimentar concurența prin preț pe piața serviciilor notariale. Evaluarea preliminară a relevat faptul că unele dintre prevederile Codului deontologic care au ridicat suspiciuni privind distorsionarea mediului concurențial au fost deja abrogate sau modificate pentru a elimina îngrijorările Consiliului Concurenței. Aceste modificări au fost adoptate prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România cu nr. 10 din data de 21 aprilie 2017', menționează sursa citată.

După analiza observațiilor formulate de terți, Consiliul Concurenței poate solicita părților modificarea propunerilor și poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/79603_consiliul_concurentei_unnpr_a_abrogat_unele_prevederi_din_codul_deontologic_care_ridicau_suspiciuni.html