BankNews.ro - The Business Republic

ANSVSA: Sase restaurante si un fast-food situate pe litoral, amendate in weekend cu 16.000 de lei
Economie | Data Publicarii: 17-07-2017

Sase restaurante si un fast-food situate pe litoral au fost amendate de inspectorii sanitari-veterinari in weekend-ul ce tocmai a trecut cu suma totala de 16.000 de lei, pentru deficiente care au vizat abateri de la legislatie, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unui comunicat al instituției, seria controalelor în unitățile localizate în cele șapte zone de interes turistic, respectiv Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia, a continuat sâmbătă și duminică.

Astfel, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 au verificat 56 de unități, iar pentru abaterile de la legislație șase restaurante și o unitate tip fast-food au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 16.000 de lei.

În urma acestor controale s-au constatat unele deficiențe cu privire la comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condițiilor de igienă în spațiile de producție și etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

ANSVSA subliniază că unitățile aflate pe litoral sunt supravegheate și verificate permanent de inspectorii din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017.

"Avem o activitate destul de intensă pe litoral, în primul rând pentru că este început de vacanță și nu întotdeauna agentul economic își intră de la bun început în capabilități. Pentru noi, nu amenda este un scop în sine, nu asta ne-o dorim, amenda este o formă corectivă, pe care o aplicăm atunci când nu sunt respectate condițiile de siguranță alimentară. Avem și agenți economici, care, deși au fost amendați și le-a fost suspendată sau interzisă activitatea, continuă să vândă, dar ei intră astfel sub incidența zonei penale. Din punctul nostru de vedere, scopul nostru declarat este acela de a reduce pe cât posibil riscul apariției de toxiinfecție alimentară. Nu amenzile, nu confiscările sunt scopurile noastre, ci reducerea numărului de cazuri de toxiinfecții alimentare' a declarat președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat la începutul lunii iulie, la Constanța, "Comandamentul Sezon Estival 2017".

"Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităților specifice, la protejarea sănătății publice și, implicit, a intereselor turiștilor aflați în vacanță pe litoralul românesc", se menționează într-un comunicat al instituției remis pe 6 iulie AGERPRES.

Conform sursei citate, în perioada 3 iulie — 3 septembrie 2017, echipe de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea produselor alimentare.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/79615_ansvsa_sase_restaurante_si_un_fast-food_situate_pe_litoral,_amendate_in_weekend_cu_16000_de_lei.html