BankNews.ro - The Business Republic

ANAT: Implementarea sistemului privind plata defalcata a TVA va afecta grav agentiile de turism
Economie | Data Publicarii: 12-08-2017

Implementarea prevederilor proiectului de Ordonanta privind plata defalcata a TVA va avea efecte negative majore, in lipsa unei analize de impact, iar agentiile de turism care activeaza in Romania vor fi grav afectate, atrage atentia Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un comunicat de presa transmis vineri AGERPRES.

"Eventuala aplicare a ordonanței va aduce costuri suplimentare agențiilor care, într-un final, se vor traduce prin pierderi de clienți. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, creșterea numărului de tranzacții bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, creșterea prețurilor din cauza creșterii costurilor agenției, închideri voluntare de companii și faliment în lanț. Nu în ultimul rând, există riscul major de eroare dat de sistemul extrem de complicat, ce va genera amenzi și penalități foarte mari, dar și riscul de pierdere a clienților în favoarea agențiilor de turism cu sediul în afara României, agenții care nu vor avea proceduri atât de complicate'', atrag atenția reprezentanții ANAT.

În acest sens, Asociația susține că va crește și numărul de operațiuni și documente de procesat și verificat, iar activitatea de zi cu zi a firmelor se va îngreuna, mai ales că viramentul TVA trebuie efectuat în trei zile lucrătoare de la data încasării.

"Considerăm că această măsură ar leza grav tocmai activitatea contribuabililor corecți, cu precădere a IMM-urilor românești. Defalcarea TVA va afecta atât plățile realizate de companie, cât și încasările de la client. Mai exact, agențiile vor face două plăți în loc de una singură, în două conturi diferite, astfel timpul necesar gestionării și contabilizării facturilor de furnizor va crește. Să nu uităm plățile prin card, la care de asemenea trebuie determinat zilnic TVA-ul încasat pentru efectuarea viramentului, în aceleași trei zile lucrătoare de la data încasării'', explică Alin Burcea, președintele ANAT.

În viziunea șefului ANAT, prevenirea și combaterea evaziunii fiscale trebuie susținută, însă, pe de altă parte, solicită Guvernului consultarea cu mediul de afaceri pentru o mai bună înțelegere a activităților companiilor înainte de luarea și implementarea unor decizii pripite care vor afecta direct firmele românești.

"Vom plăti comisioane suplimentare băncilor. Mai mult, în mare, din contul special de TVA se pot face plăți doar pentru plata TVA la furnizori și buget. Pentru orice alte situații este nevoie de aprobarea ANAF. Dacă într-o anumită perioadă, TVA-ul ce trebuie plătit pentru achiziții este mai mare decât TVA-ul încasat ajungem în situația în care companiile vor plăti TVA la furnizori din alte conturi. Ulterior, când vom încasa TVA de la clienții noștri, banii pentru acel TVA sau o parte din ei vor fi blocați în contul de TVA. Pot rămâne astfel blocate resurse ale firmei, bani pe care i-am utiliza în mod normal pentru alte plăți", susține Alin Burcea.

Potrivit sursei citate, un alt impact al defalcării TVA este presiunea pusă pe responsabilii cu efectuarea plăților, din cauza amenzilor între 10% și 50% din valoarea TVA neachitată corect în contul de TVA.

"Astfel, vor fi afectați și angajații agențiilor de turism, nu doar clienții finali. Având în vedere aspectele prezentate mai sus, ANAT nu susține implementarea proiectului de Ordonanță și avertizează că vor exista blocaje majore în activitatea companiilor și autorităților dacă proiectul va fi aprobat", notează ANAT.

Autoritățile vor să introducă mecanismul plăților defalcate de TVA de la 1 septembrie, urmărindu-se creșterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

"În Programul de Guvernare 2017 — 2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, se prevede introducerea unui mecanism îmbunătățit de colectare a TVA (split payment) de la 1 septembrie 2017. Prin acest mecanism se urmărește creșterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienți nu mai poate fi direcționată pentru alte plăți, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Conform sursei citate, contribuabilii corecți care și în prezent își achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi avantajați prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea acelor contribuabili care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

De asemenea, mecanismul mai presupune virarea/depunerea TVA aferente încasărilor în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de către furnizor/prestator în contul său de TVA în termen de 3 zile de la încasare, utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achizițiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum și a taxei datorate bugetului de stat, posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF și interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.

Prin proiectul de act normativ au mai fost reglementate includerea în categoria persoanelor care au obligația deschiderii de conturi de TVA și a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA aflate sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, stabilirea modului de determinare a TVA care trebuie virată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului în cazul plăților parțiale, stabilirea regulilor de decontare a TVA în cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de TVA, regulile de deschidere și funcționare a conturilor de TVA, respectiv de debitare și de creditare a acestora.

Recent, premierul Mihai Tudose a anunțat că plata defalcată a TVA va fi opțională o perioadă, dar de la 1 ianuarie 2018 va fi obligatorie.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80053_anat_implementarea_sistemului_privind_plata_defalcata_a_tva_va_afecta_grav_agentiile_de_turism.html