BankNews.ro - The Business Republic

BCE va mentine masurile neconventionale de politica monetara
Economie | Data Publicarii: 13-09-2017

Masurile neconventionale de politica monetara (QE) au functionat in mare masura si ar trebui sa ramana in vigoare, in pofida unor deficiente, a afirmat, marti, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Vitor Constancio, transmite Reuters.

În ultimii ani, confruntată cu amenințarea deflației, BCE a lansat măsuri de stimulare fără precedent, care au menținut dobânzile la minime istorice. Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziții agresive de obligațiuni și credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE).

Măsurile BCE au dus la majorarea inflației, dar într-un ritm mai lent decât se estima.

Constancio a dat asigurări că rata inflației în zona euro va atinge "în cele din urmă" ținta BCE, pe fondul creșterii robuste a economiei.

"Menținând un nivel corespunzător al politicii monetare relaxate, putem fi încrezători că în cele din urmă vom atinge obiectivul nostru privind inflația, în concordanță cu mandatul BCE", a afirmat Vitor Constancio, la o conferință desfășurată în Frankfurt.

Acesta a adăugat că ratele dobânzilor încă ar putea fi reduse în teorie deoarece efectele pozitive le depășesc pe cele negative.

Misiunea principală a BCE este stabilitatea prețurilor, definită ca o creștere a prețurilor mai mică dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflația în zona euro s-a situat sub ținta de 2% avută în vedere de BCE și, conform noilor estimări, nici în următorii ani nu se va apropia de obiectivul țintă.

În condițiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale și cum se va renunța la politicile neconvenționale care au menținut dobânzile la minime istorice.

În 7 septembrie, Banca Centrală Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică înregistrată de zona euro în 2017, dar și-a revizuit prognoza de inflație ca urmare a aprecierii monedei euro.

Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 2,2% în acest an, față de un avans de 1,9% cât estima în luna iunie. În schimb, prognoza de creștere pentru următorii ani a rămas neschimbată la 1,8% în 2018 și la 1,7% în 2019.

În ceea ce privește inflația însă, BCE și-a redus proiecțiile în urma aprecierii monedei euro. Conform noilor estimări, prețurilor de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,2% și unul de 1,5% în 2019. Comparativ, în luna iunie a acestui an, BCE se aștepta ca prețurile de consum să crească cu 1,5% în acest an, cu 1,3% anul viitor și cu 1,6% în 2019.

Moneda euro s-a apreciat cu 13% în raport cu dolarul în acest an, o dovadă a creșterii economice robuste din zona euro, însă aprecierea monedei euro limitează inflația pentru că reduce costul importurilor.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/80470_bce_va_mentine_masurile_neconventionale_de_politica_monetara.html