BankNews.ro - The Business Republic

Doua din trei gospodarii au un calculator acasa (date INS)
Economie | Data Publicarii: 28-12-2017

Doua din trei gospodarii au un calculator acasa, iar circa 68% au internet, în crestere cu 3,6% puncte procentuale, reiese dintr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).

'Din totalul gospodariilor din România, aproape doua treimi (65,6%) au avut în anul 2017 un calculator acasa, 65,9% dintre acestea concentrându-se în mediul urban. (...) În anul 2017, 68,6% dintre gospodariile din România au avut acces la reteaua de internet de acasa, în crestere fata de anul 2016 cu 3,6 puncte procentuale, 64,3% dintre acestea concentrându-se în mediul urban. Interesul manifestat pentru conectarea la internet este influentat însa de posibilitatile oferite în plan teritorial de furnizorii acestui serviciu si de disponibilitatea financiara pe care fiecare gospodarie o are. Transpunerea acestora în decizia de conectare la reteaua de internet poate explica decalajele mari întâlnite între mediul urban si cel rural', informeaza INS.

În profil teritorial, la nivelul anului 2017, conectarea la internet a fost mai raspândita în gospodariile din regiunea Bucuresti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodarii aveau acces la internet de acasa), urmata de regiunile Vest si Nord-Vest.

'Cele mai mici ponderi ale gospodariilor cu conectare la internet sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (63,3%) si Nord-Est (61,3%). Cresteri semnificative fata de anul precedent s-au observat în regiunile: Vest (11,9 puncte procentuale), Sud-Muntenia (5,3 puncte procentuale), Nord-Vest (4,4 puncte procentuale), Centru (2,1 puncte procentuale), Sud-Est (1,7 puncte procentuale) si Sud-Vest Oltenia (1,1 puncte procentuale)', se arata în document.

Din analiza în profil teritorial a înzestrarii cu calculatoare a gospodariilor, nu se remarca diferente prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% si 70% din numarul total de gospodarii din fiecare regiune, cu exceptia regiunilor Bucuresti-Ilfov (82,6%), Vest (73,2%) si Nord-Vest (72,0%). Proportiile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (57,8%) si Sud-Muntenia (58,6%).

'Calculatorul reprezinta o conditie sine qua non în societatea contemporana informatizata, care asigura performanta si eficientizarea pregatirii în toate domeniile, fiind în acelasi timp o poarta de acces la Internet. Existenta copiilor în gospodarie sporeste interesul pentru detinerea unui calculator. Aceasta idee este sustinuta de faptul ca dintre gospodariile fara copii dependenti), 52,1% au calculatoare acasa, iar dintre gospodariile în care exista copii, proportia celor care detin aceasta tehnologie informationala este cu 36,2 puncte procentuale mai mare atingând valoarea de 88,3%. Înzestrarea cu calculatoare este mai frecventa în cadrul gospodariilor alcatuite din mai multe persoane, astfel sunt dotate cu calculatoare, 90,6% dintre gospodariile cu patru persoane, 87,3% dintre gospodariile cu trei persoane, fata de 57,9% dintre gospodariile cu doua persoane si 35,7% dintre gospodariile de o persoana', mai arata Institutul.

Din analiza dupa statutul ocupational al capului gospodariei, cresterea interesului pentru achizitionarea unui calculator, indiferent de tipul acestuia, s-a resimtit aproape la nivelul tuturor gospodariilor.

'În ceea ce priveste dotarea cu calculatoare la nivel de gospodarie, dupa statutul ocupational al capului gospodariei, ponderea cea mai mare este întâlnita în cadrul gospodariilor conduse de salariati (90,9%), urmata la distanta de gospodariile conduse de alte persoane inactive (inclusiv elev\student) 75,0%. De cealalta parte, ponderile cele mai mici au fost constatate la nivelul gospodariilor conduse de pensionari (42,2%), lucratori pe cont propriu (inclusiv patroni) 58,7% si
de someri (62,2%)', mentioneaza sursa citata.

Sursa: Agerpress

http://www.banknews.ro/stire/82097_doua_din_trei_gospodarii_au_un_calculator_acasa_date_ins.html