Fermierii primesc un ajutor financiar de cel mult 16% la contractarea unui credit
Data publicarii: 21-05-2007 | EconomieFermierii care apeleaza la un credit agricol pentru productie vor putea beneficia de un sprijin financiar de cel mult 16 %, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), dupa ce fostul ministrul al agriculturii Dan Motreanu anunta o subventionare de pana la 20%. Potrivit proiectului postat luni pe site-ul MADR, fermierii pot primi un sprijin financiar intre 4,5 % si 16 % la contractarea unui credit agricol pentru productie in sectorul vegetal sau zootehnic.
Cel mai mic nivel de subventionare, de 4,5 %, este propus pentru contractarea unui credit pentru achizitionarea puilor de pasare pentru carne si oua.
In egala masura, un nivel de fonduri publice de 16 % este alocat pentru creditele destinate infiintarii si intretinerii culturilor de grau si secara sau pentru plantatii viticole. In sectorul zootehnic, femierul primeste subventionare de 16 % daca apeleaza la un credit pentru achizitionarea bovinelor sau a familiilor de albine.
"Volumul mediu al creditelor pentru productie agricola, luat in considerare la acordarea de fonduri publice, nu poate depasi nivelul cheltuielilor medii de productie", se precizeaza in proiectul MADR.
De asemenea, MADR obliga fermierul sa obtina un aviz de la Directia Agricola din judet, prin care se certifica faptul ca volumul creditului solicitat este corect determinat in raport cu productia realizata. Mai mult, in termen de 10 zile de la data semnarii contractelor de credit pentru productia agricola, beneficiarul trebuie sa le inregistreze la Directia Agricola din judet.
In cursul lunii martie, fostul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, anunta ca MADR va achita 20 % volumul creditelor acordate de banci pentru activitatile agricole.
"Circa 30 % din populatia activa a tarii lucreaza in agricultura. Cu toate acestea, contributia acestei ramuri la PIB este inca scazuta din cauza procentului mare de gospodarii care produc doar pentru consumul propriu si nu intra in zona agriculturii fiscalizate. Prin stimularea creditelor de productie vom mari, implicit, si numarul activitatilor fiscalizate", declara Motreanu.
MADR a acordat plati de 30,7 milioane de lei in 2005 si de 34,5 milioane de lei anul trecut, pe baza legii privind acordarea de credite agricole avantajoase pentru producatorii agricoli.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara