Vosganian: Scumpirea curentului nu va depasi rata inflatiei
Data publicarii: 24-08-2007 | EconomieConditiile de piata actuale arata ca pretul de referinta la gaze nu va inregistra nicio crestere pana la finele anului , iar pretul energiei electrice nu va creste peste nivelul inflatiei, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian. Ministrul a subliniat ca aceste evolutii de pret sunt posibile chiar si in conditiile in care pretul intern al gazelor naturale a crescut cu 20%, pentru a se alinia la nivelul celui international.
"Am crescut pretul la gazul intern cu 20%, adica cu 30 de dolari/1000 mc, dar pretul reglementat a scazut cu 4%", a precizat Vosganian, reamintind de scaderea preturilor la gaze pentru populatie operata in acest an si care a fost mentinuta pana in prezent.
Ministrul a subliniat ca alinierea pretului la gaze nu inseamna neaparat o crestere a preturilor la consumatorii casnici. Acesta a aratat ca procesul de aliniere a pretului la gaze va continua si in anul viitor, fara sa afecteze insa gradul de suportabilitate al populatiei.
In ceea ce priveste pretul energiei electrice, ministrul considera ca acesta nu va creste peste nivelul inflatiei, intrcat se vor face eforturi ca anumite costuri ale producatorilor sa fie absorbite de sistemul energetic national, astfel incat pretul agregat al energiei electrice sa nu creasca peste nivelul mentionat.
Potrivit lui Vosganian, ultima crestere la nivelul pretului energiei electrice pentru consumatorii casnici a fost de 3% si a avut loc in luna aprilie.
La randul lor, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei au aratat ca in prezent se strang date de la operatorii din domeniul energetic si se fac analize, urmand ca dupa 15 septembrie sa se stabileasca nivelul preturilor reglementate pentru trimestrul IV atat pentru gaze cat si pentru energia electrica.
Ministrul economiei declara pe 16 august ca preturile reglementat la gazele naturale si la energia electrica nu vor fi modificate in trimestrul al treilea, iar costurile suplimentare ale unor producatori vor fi absorbite de sistemul energetic. Totodata, el a spus ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dupa ce vor fi analizate efectele secetei si cererile producatorilor de majorare a preturilor in trimestrul patru.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?