Ce salariu minim poate duce economia?
Data publicarii: 30-08-2007 | EconomieSindicatele se pregatesc sa ceara o crestere de peste 35%, dar patronii sunt mai "retinuti", noteaza Adevarul. Chiar daca la prima vedere este o suma derizorie, salariul minim este o miza importanta pentru intreaga economie. Grilele de salarii, dar si beneficiile sociale se raporteaza la acest salariu. Saptamana viitoare este programata inceperea negocierilor pentru revizuirea salariului minim pe economie, in cadrul actualului contract colectiv de munca 2007-2011. Negocierile se anunta destul de aprinse - evident, sindicatele vor o crestere, si nu orice crestere.
Marile confederatii inca nu au anuntat oficial suma de la care vor pleca negocierile, dar se contureaza un nivel de 600 de lei brut, pentru un program complet de lucru de 170 de ore. In prezent, salariul minim brut pe economie, cu exceptia sistemului bugetar, este de 440 de lei. Salarii decente ca-n Europa, ideea fixa a sindicatelor Saltul de 36% este unul spectaculos, pentru ca, daca luam in calcul inflatia oficiala estimata, se ajunge la o crestere reala de circa 30%.
Iar daca ne raportam la salariul din domeniul bugetar, cresterea nominala preconizata ar fi in jurul a 54%. "Nu lasam nimic, vrem sa vedem argumentele pentru care nu ar trebui sa avem aceasta crestere", spune Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Argumentele partii sindicale sunt clare si previzibile. "Sunt studii care arata ca, din 1993 incoace, productivitatea muncii a crescut de 10 ori, in principal ca urmare a disponibilizarilor de personal. In acelasi timp, salariul minim real a crescut de doar trei ori", spune Bogdan Hossu. Un alt argument tine de domeniul "alinierii la modelul social european - daca in Europa, raportul dintre salariul minim si cel maxim din acelasi sector este de 1 la 10, la noi, raportul e de 1 la 100, in domeniul privat, si de 1 la 70 la bugetari".
"Discutiile vor trebui sa ia in calcul nivelul de trai scazut, dar si criza acuta de forta de munca. Spre exemplu, daca te duci pe un santier constati ca nu mai vine nimeni sa-ti munceasca fara 1.000 de lei net si asta la cel mai redus nivel de calificare", spune Valentin Mocanu, purtatorul de cuvant al CNSRL. De partea cealalta si argumentele patronilor sunt previzibile.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?