Un cutremur asemanator celui din 1977 ar produce pagube de 105 miliarde euro

Data publicarii: 01-11-2007 | Diverse

Valoarea pierderilor anuale in ce priveste cladirile rezidentiale in cazul unui cutremur asemanator celui din 1977 sunt estimate la 105 miliarde euro, iar in ce priveste inundatiile suma este de 20 milioane euro, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Valoarea pagubelor in cazul unui cutremur ar depasi produsul intern brut (PIB) al Romaniei din anul trecut, de 97 miliarde euro, si ar fi apropiata de PIB-ul din acest an, estimat la circa 118 miliarde euro.

Presedintele CSA a mentionat rezultatele unui studiu realizat de Ministerul Mediului in colaborare cu Banca Mondiala in urma cu circa doi ani, care a avut in vedere efectele produse de cutremurul din 1977, care au fost actualizate. Ea a adaugat ca numai 8% dintre cei care detin o proprietate au o asigurare facultativa din cele 8,4 milioane de locuinte.

Toncescu a precizat ca suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A, respectiv 10.000 euro pentru locuintele tip B. Astfel, prima obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A.

"Daca luam in calcul prima de 10 euro, pentru fiecare luna ar reveni 2,7 lei (0,80 euro), suma calculata la cursul BNR, care reprezinta cel mult trei paini sau un litru de lapte", a adaugat Toncescu. Ea a adaugat ca romanii nu au o educatie a protejarii propriilor bunuri.

Potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, 60% din persoanele chestionate au precizat ca sunt de acord cu introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintei, 30% nu sunt de acord cu aceasta lege, iar circa 10% nu au dat niciun raspuns.

Conform aceluiasi sondaj, 12,8% dintre respondenti au mentionat ca au o asigurare de locuinta facultativa, 85% dintre acestia nu au nicio asigurare, in timp ce 3,7% dintre cei intervievati au spus ca nu detin o locuinta proprie.

Presedintele CSA a adaugat ca adoptarea acestei legi s-a impus ca urmare a faptului ca Romania este expusa semnificativ dezastrelor naturale cum sunt cutremurul si inundatiile. In ce priveste persoanele defavorizate, presedintele CSA a precizat ca statul va plati contributiile acestora.

Newsin

Ultimele stiri pe BankNews.ro: