Propuneri anticriza: iti pastrezi casa chiar daca nu-ti mai platesti ratele

Data publicarii: 14-01-2009 | Finante-Banci

Guvernul a dat in lucru partenerilor sociali un plan de criza care ar vrea sa previna transformarea crizei economice intr-una sociala. Una dintre masurile din proiect ar fi pastrarea caselor de catre restantierii la credit.

Ministerul Finantelor propune instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru restante la credite bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, potrivit Pachetului de masuri privind contracararea crizei financiare.

Documentul contine 6 masuri si 23 de actiuni anticriza si a fost inaintat, luni, de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, reprezentantilor patronatelor, bancilor si sindicatelor si ai Bancii Nationale. Toate aceste structuri vor negocia masurile din acest Pachet de propuneri pana pe 22 ianuarie, iar in functie de rezultatul discutiilor se va face si bugetul pe 2009. Una dintre prioritatile Pachetului este "prevenirea transformarii crizei financiare si economice intr-o criza umana".

Aceasta pentru ca Guvernul se asteapta la o serie de efecte care vor lovi in mod special populatia. Guvernul crede ca un posibil efect al crizei financiare este intrarea in imposibilitate de returnare a creditelor bancare pe termen lung de catre populatie. Totodata, Guvernul intrevede o scadere a gradului de siguranta a locului de munca. Reprezentantii Executivului merg si mai departe si isi exprima in document "teama privind cresterea insecuritatii sociale".

Pe fondul acestor probleme, Guvernul a propus partenerilor sociali spre discutie intreruperea pentru doi ani a executarilor silite a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru creditele bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte. Cu alte cuvinte, bancile n-ar mai putea lua casa clientului daca acesta nu-si mai plateste ratele. Totodata, in document se propune reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu un punct procentual. Ministrul Pogea n-a uitat sa alature acestui punct o paranteza in care scrie "de consultat guvernatorul". In aceeasi idee, documentul aduce in discutie acordarea unei pensii sociale minime garantate de 350 de lei, cresterea alocatiei pentru copii la 100 de lei si prelungirea perioadei legale de acordare a indemnizatiei de somaj.

Pachetul raspunde si temerii patronatelor ca scaderea comenzilor din economie ar duce la falimentul multor IMM-uri. Concret, in planul anticriza se propune constituirea unui fond de criza in valoare de un miliard de euro, pentru acordarea de credite pentru IMM. De asemenea, este luata in discutie constituirea unui fond de garantare, de un miliard de euro, pentru girarea in proportie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investitiilor directe autohtone pe teritoriul national.

Alte masuri in sensul sprijinirii afacerilor ar fi acordarea de consultanta gratuita pentru IMM-urile care doresc sa solicite credite din fondul de criza al Bancii Europene pentru Investitii (BEI) de 30 de miliarde de euro si mentinerea cotei unice de impozitare de 16%.

Pogea nu isi asuma documentul

Ministrul Finantelor nu-si asuma insa documentul. "Nu trebuie sa va bazati pe nimic din ce scrie acolo. Sunt propuneri mai vechi, chiar anterioare programului de guvernare, care au fost puse pe masa din greseala si care au fost ulterior facute publice de sindicate. Planul anticriza il voi face public dupa 22 ianuarie, dupa discutii cu toti partenerii - banci, sindicate, oameni de afaceri, BNR", ne-a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, confruntat cu propunerea privind moratoriul de amanare a executarii silite a garantiilor imobiliare ale populatiei. Aceasta a fost insa una dintre promisiunile electorale ale PDL, iar cel care a facut-o a fost Adriean Videanu. In plus, documentul electronic care contine pachetul anticriza este semnat de insusi ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: