Certificatele de trezorerie ar putea intra la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei

Data publicarii: 14-03-2009 | Bursa

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cerut Ministerului de Finante listarea si tranzactionarea certificatelor de trezorerie pe piata reglementata, ca masura de "refugiu" pentru investitori si de sustinere a Bursei, a spus presedintele BVB, Stere Farmache.

"A devenit clar ca investitorii au un apetit crescut pentru instrumentele cu venit fix in aceasta perioada si cred ca trebuie sa utilizam mai bine infrastructura pe care o avem pentru tranzactionarea acestor instrumente", a spus Farmache.

El a precizat ca Bursa poate asigura suportul logistic pentru respectivele instrumente atat pentru emisiunea primara, cat si pentru tranzactionarea pe piata secundara.

"Certificatele de trezorerie nu se mai distribuie in momentul de fata, dar s-au distribuit prin reteaua Ministerului de Finante de o maniera administrativa, printr-un sistem care nu folosea deloc mecanismele de piata. Ele se distribuiau prin functionarii directiilor administratiilor financiare la dobanda fixa, stabilita de Finante, care nu era neaparat pret descoperit in piata", a adaugat Farmache.

Presedintele BVB sustine ca printre avantajele tranzactionarii certificatelor de trezorerie se numara "posibilitatea investitorului de a-si inchide pozitia mai devreme decat data scadentei", dar si costurile mai mici de emisiune, deoarece certificatele sunt nematerializate.

"In aceste vremuri, investitorii isi pot gasi refugiul in astfel de produse. O parte din investitorii care in momentul de fata ar opta pentru certificate de trezorerie, vor putea migra spre produse cu risc mai ridicat, cand piata de actiuni isi va reveni", a mai spus Farmache.

Totodata, el apreciaza ca tranzactionarea certificatelor de trezorerie ar fi "o gura de oxigen" pentru intermediari.

Certificatele de trezorerie emise de Ministerul de Finante Publice sunt titluri de stat cu scadenta de pana la un an si constituie imprumuturi ale statului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: