Wolfram, oracolul online cu raspuns la orice intrebare

Data publicarii: 16-03-2009 | IT&C

Pentru Google, in momentul de fata liderul absolut intre motoarele de cautare online, se prefigureaza nori negri la orizont. Stephen Wolfram, un respectat om de stiinta din Marea Britanie, este hotarat sa atace pozitia gigantului Google printr-un serviciu mult mai complex, capabil sa raspunda precis la orice intrebare pusa de utilizatori.

Chiar daca ideea nu este cu totul noua, ea stand la baza Web 3.0 sau a internetului semantic, abordarea este, insa, cu totul diferita. In loc sa afiseze informatii indexate in servere, dupa un algoritm automat, Wolfram Alfa, "motorul computational de cunoastere" (computational knowledge engine) dezvoltat de Wolfram este capabil sa inteleaga limbajul natural si sa raspunda cu precizie la intrebari.

Bazandu-se pe algoritmi matematici si pe modele de cunoastere provenite din stiintele exacte, Wolfram Alpha poate fi comparat cu un creier electronic sau cu un oracol digital care stie mereu raspunsul corect.

Dupa lansarea oficiala din mai, Wolfram Alfa s-ar putea constitui ca puntea de legatura catre internetul semantic, etapa in care masa crescanda de informatii este interpretata de computer si livrata sub forma de cunoastere, nu doar ca set de date.

George Trifu