Impozitarea primelor starneste stupoare in companiile din SUA

Data publicarii: 22-03-2009 | Afaceri

Hotararea Congresului SUA de a impozita primele de performanta acordate in cadrul companiilor salvate cu bani publici a creat stupoare in lumea afacerilor, care considera decizia o grava amenintare pentru competitivitatea sa viitoare, comenteaza AFP.

Directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, a estimat ca "o pierdere a colaboratorilor talentati din cauza unui impozit special impus de Congres angajatilor din serviciile financiare ar fi un pas inapoi important".

Citigroup, unul dintre principalii beneficiari ai bunavointei guvernului, a anuntat ca este in discutii cu reprezentanti ai altor organizatii si cu responsabili politici de la Washington, in sepranta de a convinge Congresul sa se razgandeasca.

Camera Reprezentantilor a adoptat in a doua parte a saptamanii trecute un proiect de lege ce vizeaza impozitarea cu 90% a primelor percepute de salariatii a caror remuneratie depaseste 250.000 de dolari pe an, in companii care au primit ajutoare publice de mai mult de 5 miliarde dolari.

Proiectul, daca va fi aprobat definitiv, va fi aplicat Citigroup si altor cinci banci, cat si asiguratorului AIG, organismelor de refinantare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, producatorului auto General Motors si fostei sale unitati de credit auto, GMAC.

Textul a fost adoptat de urgenta, dupa ce s-a aflat ca la AIG au fost acordate prime de 165 milioane dolari, pentru a convinge conducerea companiei sa ramana in intreprinderea salvata cu mai mult de 170 miliarde dolari din banii contribuabilului.

Primele au declansat o furie care mocnea de mai multi ani: un studiu a aratat in 2007 ca remuneratia medie a unui sef american reprezenta de circa 411 ori salariul mediu, un nivel record.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: