Nexia: Impozitarea luxului si a terenurilor agricole ar spori veniturile bugetare cu 1% din PIB

Data publicarii: 22-07-2009 | Economie

Incasarile la bugetul statului ar putea creste cu aproximativ 1% din produsul intern brut (PIB), daca guvernul ar decide supraimpozitarea luxului si taxarea terenurilor agricole nelucrate, a declarat miercuri Luminita Ristea, managing partner Nexia International.

"Principalele masuri anti-criza care ar putea fi luate in actualul context economic sunt impozitarea luxului si impozitarea suprafetelor arabile nelucrate. Cele doua masuri ar putea fi avute in vedere de guvern, in contextul in care delegati FMI va cere Romaniei sa-si creasca incasarile la buget. Astfel, veniturile ar putea creste cu 1% din PIB", a spus Ristea.

Reprezentantul Nexia sustine ca impozitul platit pe lux ar trebui corelat cu impozitul pe avere sau cu impozitul pe venit.

"Ar trebui, spre exemplu, sa existe taxe semnificative pe masinile ce depasesc 30.000 euro si pe proprietatile imobiliare de lux, cum ar fi casele cu 16 camere. Intr-un fel ar trebui sa fie impozitat un Tico si in alt fel o masina Maserati sau Lamborghini", a explicat Ristea.

Ea a adaugat ca introducerea unui impozit "semnificativ" pe terenurile agricole nelucrate ar duce la comasarea unor mari suprafete arabile si, in acest fel, ar putea fi accesate mai usor credite pentru investitii si ar putea fi irigate terenurile.

"Sansa Romaniei pentru redresarea economica este stimularea dezvoltarii agricole", a subliniat Ristea.

Pe de alta parte, reprezentantul Nexia International sustine ca majorarea TVA in actuala conjunctura economica ar duce la incasari mai mici la buget, "din cauza diminuarii semnificative a consumului", in timp ce plata anticipata de catre firme a impozitului pe profit ar putea aduce venituri sigure la bugetul de stat.

"In prezent, acest impozit este platit anticipat doar de catre banci. Daca s-ar aplica si la companii, ar fi o modalitate de a asigura statului venituri constante", a mai spus Ristea.

Ea a adaugat ca masurile enumerate ar trebui sa fie introduse in modificarile aduse Codului Fiscal.

Luminita Ristea estimeaza ca incasarile din impozitul forfetar vor fi la nivelul asteptarilor Ministerului Finantelor, chiar daca pana in prezent si-au suspendat activitatea aproape 100.000 de firme.

"Colectarea voluntara va fi destul de apropiata de cea reala si ne asteptam ca gradul de colectare sa fie destul de ridicat, aproape de 100%", a precizat Ristea.

Guvernul a introdus, la rectificarea bugetara aprobata la jumatatea lui aprilie, modificari la Codul Fiscal, cea mai importanta constand in introducerea unui impozit minim pentru firme incepand cu 1 mai. Impozitul se stabileste pe transe de venit anual si trebuie platit indiferent daca firmele inregistreaza profit sau pierdere.

Guvernul estimeaza ca introducerea acestui impozit va aduce in plus la buget 357 milioane lei in acest an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: