Cine e cel mai bogat bancher roman?

Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-Banci

La 58 de ani, Nicolae Danila poate candida cu usurinta la pozitia de cel mai bogat bancher din Romania. Si asta pentru ca averea lui Danila se ridica la cel putin 25 de milioane de euro, potrivit declaratiei de avere depusa ca membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), scrie astazi pe prima pagina Ziarul Financiar. Danila si-a inceput cariera acum 33 de ani, cand imediat ce a terminat facultatea a fost angajat al sucursalei din Bucuresti a bancii americane Manufacturers Hanover Trust (fosta Chemical, fosta Chase, actualmente JP Morgan), unde a si ajuns numarul doi in aceasta institutie.

In 1998 a ajuns consilier al guvernatorului bancii centrale, iar in 1999 administrator special al Bancorex. Dupa ce Banca Comerciala Romana (BCR) a absorbit activele bune din Bancorex, devenind astfel cea mai mare banca, Danila a preluat conducerea institutiei, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2007. Din luna octombrie a acestui an, bancherul se numara printre membrii CA al BNR.

In ce a investit fostul director al BCR

Cea mai mare parte a averii sale o constituie portofoliul de actiuni Erste pe care l-a obtinut prin conversia cu titlurile detinute la BCR si a caror valoare era luna trecuta de 5,13 milioane de euro. In comparatie cu portofoliul lui Danila, Andreas Treichl, CEO al Erste, detinea in primavara acestui an un pachet de actiuni care valorau 6,4 milioane de euro. Odata cu retragerea de la conducerea BCR in decembrie 2007, Danila are depozite bancare in euro de 8,75 milioane de euro si depozite in lei insumand echivalentul a 3,3 milioane de euro, de pe urma pachetului compensatoriu, mai arata Ziarul Financiar. De asemenea, bancherul este si jucator de bursa, unde detine actiuni la Banca Transilvania, Banca Carpatica si BRD.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: